söndag 6 maj 2012

Veckans Vintips - Härliga Rhônedalen i FrankrikeCrozes-Hermitage Domaine Habrard

Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage
Bolagsnr: 2861
Kostar: 116 kr

Doft och smak:
Fruktigt, druv- och ursprungstypiskt kryddigt vin med inslag av hallon, lagerblad, rökta charkuterier, lakrits och vitpeppar.

Detta är ett fynd om du frågar mig, klassisk, ren och mycket smak, otroligt välgjort och i min bok mycket prisvärt

Domaine Habrard är en modern vinproducent i en mycket klassisk vinappelation. Själva vingården ligger i den charmiga lilla staden Gervans i hjärtat av appellationen Crozes-Hermitage. Familjen Habrard har arbetat med vin i fem generationer och under åren har vingården genomgått en rad modifieringar. På vissa delar av området växer vinrankorna på extremt branta terrasser med en lutning på upp till 70 %. I dessa branta områden tar man hjälp av hästen Epine då inga maskiner klarar den tuffa terrängen.

Druvorna till det här vinet är handplockade, skalmacerationen pågår i 15 till 25 dagar. Efter jäsningen låter man hälften av vinet lagras ca 13 månader på 228 liters franska barriquer, man använder 2-3 år gamla fat så att vinet fortfarande får mognad men samtidigt inte får för mycket ekkaraktär. Producenten kommer att bli ekologiskt certifierade från och med årgång 2012.

Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött, gärna grytor eller stekar.

Ligger i fasta sortimentet från April 2012, finns i drygt hälften av landets butiker men tas självklart hem utan kostnad till din butik om det saknas där.

Inga kommentarer: