söndag 6 maj 2012

Dax för kväll sex - Syrah, Shiraz, Nebbiolo och SangioveseLanghe Nebbiolo Fontanafredda

Italien, Piemonte, Langhe
Kostar: 99 kr

Doft och smak:
Nyanserad, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, korinter, lagerblad, lakrits och tjära. Torr med balanserad till frisk syra, strama tanniner och medelfyllig kropp och en kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, nypon, kakao, vanilj och lagerblad.

Druvorna skördas manuellt i slutet av september. Frukten kommer från såväl Fontanafreddas egna vingårdar kring Alba som från lokala kontrakterade odlare i Langhe. Musten jäser med skalkontakt i rostfria tankar i 8 dagar. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och mognar 12 månader i franska ekfat av olika storlek. Vinet filtreras lätt innan det buteljeras.

Vinet passar till smakrika kötträtter av nöt och vilt, grytor och gräddiga pastarätter.
Kan lagras upp till 5 år i goda förhållanden.


Peter Lehmann The Barossa Shiraz

Australien, South Australia, Barossa Valley
Kostar: 119 kr

Doft och smak:
Fruktig, aningen utvecklad doft med fatkaraktär, inslag av katrinplommon, eukalyptus, choklad och örter.
Mycket fruktigt, smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, eukalyptus, choklad och salmiak.

Vinifiering: 90 procent av vinet har jäst under kontrollerad temperatur i rostfria ståltankar. Vinet har därefter lagrats i 12 månader på franska och amerikanska 308-liters ekfat, sk hogsheads. Resterande 10 procenten av vinet är jäst på nya franska och amerikanska ekfat.

Passar till: Kraftigare kötträtter av mörkt kött med smakrik sås och svamp, renfilé med sötsyrlig sås, mustiga grytor och chili.


Porcupine Ridge Syrah

Sydafrika, Western Cape, Coastal Region
Kostar: 99 kr

Doft och smak:
Fruktig, aningen rökig doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, peppar, lagerblad och lakrits.
Fruktig, rökig smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, peppar, lagerblad och lakrits.

Druvor köps uteslutande Malmesbury i Swartland. Frukten plockas vid optimal mognad och jäses i rostfritt stål med utvald Rhonejäst stammar. Lagras på franska ekfat för två tredjedelar av vinet och balansen förblir därför oekad.

Så här säger vinmakaren själv om sitt vin:
Intensiv rubinröd färg med krossad svartpeppar och mogna mörka smaker. Fylligt med silkeslena tanniner och en kvardröjande gom. Subtila användning av ek ger en bra balans mellan frukt och ek.

Serveras vid 16-18°C till robusta rätter av lamm- eller nötkött, gärna grytor eller stekar.


Crozes-Hermitage Domaine Habrard

Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage
Kostar: 116 kr

Doft och smak:
Stor, nyanserad, ursprungstypisk, kryddig doft med inslag av hallon, lagerblad, rökta charkuterier, lakrits och vitpeppar.
Smakrikt, kryddigt, ursprungstypiskt vin med inslag av hallon, vitpeppar, plommon, rökta charkuterier, lakrits och lagerblad.
Karaktär: Fruktigt, druv- och ursprungstypiskt kryddigt vin med inslag av röda eller mörka bär, peppar och lagerblad.

Domaine Habrard är en modern vinproducent i en mycket klassisk vinappelation. Domaine Habrard ligger i den charmiga lilla staden Gervans i hjärtat av appellationen Crozes-Hermitage. Familjen Habrard har arbetat med vin i fem generationer och under åren har vingården genomgått en rad modifieringar.

Vinet är en cuvée och lagrad ca 13 månader på 228 liters franska barriquer
Ekologiskt certifierade från och med årgång 2011
Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött, gärna grytor eller stekar.


Crozes-Hermitage Les Launes

Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage
Kostar: 136 kr

Doft och smak:
Kryddig, ung doft med inslag av fat, björnbär, plommon, viol, choklad, charkuterier och lagerblad.
Kryddigt, smakrikt vin med inslag av fat, björnbär, plommon, viol, kakao, charkuterier och lagerblad.

Druvorna skördas för hand vid optimal mognad. Därefter avstjälkas klasarna innan de krossas. Vinet får jäsa i 28-32 grader i öppna cementtankar. Därefter genomgår vinet malolaktisk jäsning i tankar. 30% av vinet lagras i ekfat och därefter blandas vinet och filtreras lätt innan buteljering.

Grillat kött och korvar, vilträtter, grytor och köttfärsbiffar med svamp och rotfrukter.


Rocca Guicciarda Riserva

Italien, Toscana, Chianti, Chianti Classico
Kostar: 139 kr

Doft och smak:
Lätt, kryddig, ungdomligt, fruktig doft med mörka körsbär, plommon och rostade toner från kaffe, choklad och fat. Smakrik, nyanserad, ungdomlig, fruktig smak, med kryddiga toner, inslag av körsbär, mörka bär, kaffe och fat.

Jäsningen och skalmacerationen pågår i cirka 16 dagar vid en temperatur på högst 30°C. Vinet är gjort på både druvor från Ricasolis egna vingårdar och köpta druvor. Vinet är lagrat i 16 månader i ekbarriquer (á 225 liter) och 900-litersekfat.

Serveras till smakrika kötträtter av lamm, nöt eller vilt.

Barone Ricasoli, räknas som en av grundarfamiljerna i Toscana, Chianti Classico. De bevarar urtraditionen samtidigt som de även leder utvecklingen framåt. De är oerhört kända i resten av världen och deras viner är extremt populära i Sverige.

Just detta vin kan mycket väl lagras och kommer utvecklas mycket om det får ligga till sig ett par år under bra förhållanden. Annars häll upp på karaff ett par timmar innan ni serverar det i stora glas.

Inga kommentarer: