söndag 29 april 2012

Viner som vi hade på "Att prova vin" i Järfälla

Här har inte mycket hänt sedan i början av februari, men vi har inte legat på latsidan, det har varit en mängd olika provningar, utbildningar och andra trevliga tillfällen till goda viner. Tänkte köra några inlägg med de olika viner vi har på dels vår ”Att prova vin” och dels vår Druvkurs.

Att prova vin
En ren nybörjarkurs som vi kör i Järfällasektionen efter inspiration från Sollentunasektionen. Det finns även inom Munskänkarna något de kallar ”Introduktionskurs” som omfattar 3 kurskvällar vardera. Denna är något vi ev kommer genomföra under hösten 2012 inom Järfälla.

Vi hade dock en trevlig kväll i början av mars där vi gick igenom grunden i vinprovningsteknik, lite lätt om olika länder, olika druvor mm. Som kursmaterial hade vi boken ” lätt att prova vin” av Mikael Mölstad. Så avslutade vi med att prova totalt fyra viner.

Vi lade upp som så att vi körde 2 vita viner på Chardonnay från Bourgogne, Frankrike och så hade vi 2 röda viner på Pinot Noir även det från Bourgogne, Frankrike. Vi valde avsiktligt två från samma druvsort och ursprung för att kunna ha en enkel variant och en lite mer exklusiv variant för att visa på skillnaderna.

Vitt först

Bourgogne Chardonnay Cuvée Prestige Francois Martenot

Kostar: 90 kr


Doft och smak:
Nyanserad med inslag av fat, gula plommon, smör, tropisk frukt och grapefrukt.

Francois Martenot är en av de riktigt stora aktörerna i Bourgogne idag. De gör vin från egna vingårdar, från leverantörer i hela Bourgogne samt agerar distributör åt noggrant utvalda vinproducenter från några av regionens mest kända appellationer.

Det var den lite enklare varianten och nu tar vi den lite mer exklusiva Chardonnay från Bourgogne.

Puligny-Montrachet Noyers Brets

Kostar: 299 kr


Doft och smak:
Nyanserad, ung med karaktär av rostade ekfat, inslag av äpplen, apelsin, örter och smör.

Stilen är, som hos flera odlare i Chassagne-Montrachet, rik, generös och fyllig men samtidigt med stor finess i form av strama syror och mineralitet. De vita jäser vid 20 grader i tempererade ståltankar och dekanteras sedan i 100% barriques, varav en tredjedel nya, och mognar sedan ca 10-11 månader då de buteljeras. Lagom innan nästa skörd sätter igång.
Detta vin är i princip helt slutsålt finns några enstaka flaskor kvar.

Sedan går vi över till de röda vinerna:

Bourgogne Cuvée Prestige Francois Martenot Pinot Noir

Kostar: 90 kr


Doft och smak:
Kryddig, druvtypisk med inslag av fat, skogshallon, jordgubbar, örter och ingefära.

Francois Martenot är en av de riktigt stora aktörerna i Bourgogne idag. De gör vin från egna vingårdar, från leverantörer i hela Bourgogne samt agerar distributör åt noggrant utvalda vinproducenter från några av regionens mest kända appellationer.

Sedan gör vi samma som med de vita, vi har valt ut en lite mer exklusiv variant av Pinot Noir

Vosne-Romanée Aux Réas

Kostar: 299 kr


Doft och smak:
Kryddig, nyanserad med karaktär av rostade ekfat, inslag av jordgubbar, mörk choklad, örter, skogshallon och sandelträ.

Kommunen Vosne-Romanée ligger norr om staden Beaune, i Côte de Nuits i Bourgogne.
Finns buteljer kvar i enstaka butiker.

Kvällens favorit här blev faktiskt de två dyrare vinerna, dock bara om man ger dem lite tid på sig för att ”vakna till”, ska man ha dem nu måste man använda karaffen och låta dem stå minst ett par timmar innan användningen. Sedan är de två enklare vinerna riktigt bra viner för sin prisklass och självklart njutbara redan nu, där behövs ingen lagring.

Inga kommentarer: