söndag 29 april 2012

Veckans Vintips - En liten blandning


Det var ett tag sedan, men här kommer en drös med tips inför kommande grillkvällar, moussehelger, vitafinvinet en vardagskväll och kanske något gottigott en rödvinskväll – en salig blandning alltså.

Vi startar med en bib för alla helgers grillkvällar:

Thomson Estate Bin Reserve Shiraz Grenache Mourvèdre
Australien, South Australia
Kostar: 239 kr och det är en 3 liters box


Doft och smak:
Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av plommon, mörka bär, choklad, eukalyptus och vanilj
Druvor: 60% shiraz, 20% grenache och 20% mouvèdre
Passar till: Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

Övrigt:
Druvorna till detta vin kommer från vingårdar belägna i Clare Valley, Barossa Valley och Riverland i delstaten South Australia. Större delen av vinet har lagrats i fyra månader på en kombination av franska och amerikanska ekfat. Byrne Vineyards ägs och drivs av bröderna Terry och Rob Byrne, som tog över familjeegendomen 1975.

Och vän för ordningens skull, klart vi ska ha med en vit bib..

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc
Frankrike
Kostar: 215 kr och det är en 3 liters box


Doft och smak:
Ren, fruktig, aromatisk, druvtypisk doft med inslag av citrus, äpplen och svarta vinbärsblad. Torr, mycket frisk, fruktig smak med lime, krusbär och gröna äpplen.

Druvskalen macererades med musten i 8-12 timmar innan de pressas. Därefter flyttades musten över till rostfria ståltankar där den kylstabiliserades vid 8-10°C i ett par dagar innan alkoholjäsningen startade. Efter att jäsningen var avslutad lagrades vinet i ett par veckor tillsammans med sin jästfällning.

Som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur. Prova gärna tillsammans med getost

En mousse som jag tycker är ärlig, ren, frisk och riktigt fräsch, denna finns i ordinarie sortimentet och har en storebror i beställningssortimentet som bara är så braaaaaaaaaaaaaaa.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
Frankrike, Bourgogne, Crémant de Bourgogne
Kostar: 99 kr om du köper den vanliga storleken och 229 kr och du drar på med magnum.


Druvor:
60% pinot noir, 35% chardonnay samt 5% aligoté och gamay
Doft och smak:
Torr, fruktig doft och smak med inslag av päron, gula äpplen, kex och grapefrukt.

Vitt, lyx en vardagskväll, kostar lite mer än normalt men inte för mycket, är värd pengarna? Ja !!!

Bourgogne Les Sétilles
Frankrike, Bourgogne
Kostar: 139 kr


Doft och smak:
Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av gula plommon, apelsin, mineral och smör.
Torr, mycket frisk, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula plommon, nötter, smör och citron.

70 procent av musten får jäsa på ekfat och 30 procent på rostfria tankar. Den del som jäser på fat lagras på sin jästfällning 10 månader innan man blandar det med de resterande 30 procenten. Andelen ny ek varierar beroende på årgången, men mellan 10 och 20 procent är ny.

Ett år efter skörden (sept 2011) visar vinerna upp en fantastik färg, stor nyans och aromrikedom, underbar balans och den där lilla gnistan som stora årgångar i Bourgogne har. Inget grovt, inget stort och bullrigt men ack så elegant och nyansrikt! Både på rött och vitt. "Fantastique!"
Serveras vid 8-10°C till eleganta rätter av fisk eller ljust kött.
Och så slutligen, det röda som kan passa en vanlig vardag eller en helgkväll när man tillbringat halva dagen i köket för att få till just det där.. då korkar man upp den här…..

Le Volte
Italien, Toscana
Kostar: 159 kr


Doft och smak:
Doft: Stor, nyanserad och fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, plommon, mörk choklad och färska örter.

Smak: Fyllig, nyanserad och fruktig smak med väl integrerad rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, svarta vinbär, plommon, mörk choklad och färska örter. "Fruktigt & smakrikt".

Passar till: Vin med stort användningsområde, alltifrån antipasto och pasta till kryddigare kötträtter av lamm, nöt och vilt.

Le Volte görs av druvor inhandlade från kontrakterade odlare. De olika druvsorterna vinifierades var för sig i små rostfria tankar där både alkoholjäsning och malolaktisk jäsning skedde, vinet lagrades sedan 10 månader i 2-4 år gamla barriquer som tidigare använts för Masseto och Ornellaia. Le Volte bör drickas ungt, men kan sparas 5 år.


Inga kommentarer: