söndag 29 april 2012

Sektionens första riktiga kurs blir en Druvkurs, där vi alltså kommer ha totalt 9 tillfällen, där vi första gången har en totalgenomgång av de olika druvorna: Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Syrah/Shiraz och Pinot Noir, sedan blir det totalt 6 tillfällen där vi på djupet bekantar oss med veckans druvsort, sedan blir det en repetition då vi har alla samtliga druvor med igen och så sista och nionde gången blir det själva provet.

Vi har en riktigt bra och mycket trevlig grupp som består av totalt 8 deltagare och så är det vi två som håller i kursen. Detta inlägg handlar alltså om första gången när vi har 6 olika viner av de olika huvuddruvorna.

Vi började med lite lätt genomgång av hur vi tänkt lägga upp kursen samt drog lite om praktiskt hur man gör när man provar vin, vad man ska tänka på osv osv – sedan blev det vinprovning…
Vi startar med de tre vita klassiska druvorna: Chardonnay, Riesling och Sauvignon Blanc.

Chardonnay
Mâcon-Villages Chardonnay

Frankrike, Bourgogne, Mâconnais, Mâcon-Villages
Kostar: 77 kr


Doft och Smak:
Torrt, fruktigt vin med inslag av gula äpplen, persika, smör och citrus.

Caves de Terres Secrétes är ett av Bourgognes mest välrenommerade kooperativ. Druvorna skördas ur vingårdar i de södra delarna av Bourgogne i Mâconnais. Vinet är jäst och lagrat på ståltank.
Passar bra till rätter med fisk och skaldjur.

Riesling
Georg Breuer Riesling Sauvage

Tyskland, Rheingau
Kostar: 109 kr


Doft och Smak:
Ljusgul färg med gröna reflexer Frisk frukt med hög syra och inslag av citrus, ananas, päron och mineral. Krispigt, torrt och stramt med elegant rieslington. Smakrikt och fruktigt med ton av grapefrukt, ananas, äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken.

Urtypisk riesling, som alltid brukar vara med när Munskänkarna anordnar provningar eller prov där riesling druvan är en av deltagarna.

Riesling Trocken har jäst och mognat på ståltank innan det buteljeras. Underbar friskhet och bra frukt gör det här till ett strålande vin till mängder av rätter. Vinets syra kommer att göra salladerna godare och de citronmarinerade fisken ännu läckrare. Vinets frukt kommer att växa tillsammans med frisk eller fet mat och göra sig bra till allt ljust kött med gräddsåser eller citronkyckling.

Sauvignon Blanc
Stoneleigh Sauvignon Blanc

Nya Zeeland, Marlborough
Kostar: 99 kr


Doft och smak:
Torr, ungdomlig, mycket frisk, aromatisk med inslag av krusbär, citrus, lime, sparris och nässlor.

Noteringar från vinmakaren:
Frukten till detta vin har kommit igenom ännu en gång, vissa typiska kalkhaltig, citrus och en stenhård mineralitet i gommen. Detta vin kommer att belöna dem som har tålamod att låta vinet lagras i vinkällaren ytterligare 5-12 år. Servera lätt kyld med skaldjur eller vita kötträtter, Waldorf sallad, frukt och ostar, eller bara njuta av på egen hand.

Efter dessa tre vita viner, så var det dags att knyta bekantskap med våra tre röda viner:


Cabernet Sauvignon, ska man ha en någorlunda ”renrasig” Cab är man hänvisar till Nya Världen.

Concannon Conservancy Cabernet Sauvignon

USA, Kalifornien, Central Coast, Livermore Valley
Kostar: 90 kr


Doft och smak:
Utvecklad, elegant och mycket fruktig doft och smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, björnbär, mynta, choklad och vanilj.

Odlingsområdet är Livermore Valley som ligger i Kalifornien, strax sydost om San Francisco.
Manuell skörd. Producenten John Concannon planterade de första druvplantorna på gården 1883. Egendomen omfattar 50 hektar vingårdar. Ungefär hälften av produktionen utgörs av petite sirah, medan cabernet sauvignon står för en fjärdedel. Förutom dessa finns också pinot gris, pinot noir, syrah, sauvignon blanc och chardnnay planterade.

En komplex och nobel amerikan ska kombineras med minst lika kraftfull mat. Passar perfekt till smakrikare kötträtter och även till lite starkare vällagrade ostar. För optimal njutning rekommenderar vi att vinet luftas i karaff en halvtimma före servering.

Pinot Noir

Couvent des Jacobins Bourgogne Rouge

Frankrike, Bourgogne
Kostar: 115 kr


Doft och smak:
Ljus, blåröd färg Stor, kryddig doft med inslag av hallon, blåbär och örter. Kryddig smak, angenämt stram med inslag av slånbär och körsbär, lång eftersmak.

Druvorna skördas och klasarna sorteras för hand innan de avstjälkas inför maceration och jäsning som sker i öppna ekfat eller rostfria ståltankar under ca 30 dagar. Därefter vidtar malolaktisk jäsning i 228-liters barriquer av fransk ek. Vinet lagras ca 9-16 månader på ekfat, varav ca 30% nya fat.

Vinet har en bra syra med fina tanniner och en härligt liten söt fruktighet som gör att vinet är strålande att njuta för sig själv men är ett kanonvin till kött med såser av rött vin som coq au vin. Vinet kommer att blomma om man blandar in lite fett eller en krämig konsistens som potatispuré då friskheten dämpas de övriga i vinet får glänsa. En perfekt kombination är Wallenbergare med potatispuré och rårörda lingon med skirat smör!

Syrah, druvan med olika namn beroende på vart i världen den produceras, vi håller oss till Europa.

Crozes-Hermitage Les Launes

Frankrike, Rhonedalen, Côtes du Rhône, Crozes-Hermitage
Kostar: 136 kr


Doft och smak:
Kryddig, ung doft med inslag av fat, björnbär, plommon, viol, choklad, charkuterier och lagerblad.
Kryddigt, smakrikt vin med inslag av fat, björnbär, plommon, viol, kakao, charkuterier och lagerblad.

Druvorna skördas för hand vid optimal mognad. Därefter avstjälkas klasarna innan de krossas. Vinet får jäsa i 28-32 grader i öppna cementtankar. Därefter genomgår vinet malolaktisk jäsning i tankar. 30% av vinet lagras i ekfat och därefter blandas vinet och filtreras lätt innan buteljering.
Grillat kött och korvar, vilträtter, grytor och köttfärsbiffar med svamp och rotfrukter.


Har man en inneboende fakir så lär man gilla den här druvan. Den kan ge viner som är fylliga, smakrika, kryddiga i tungviktsklassen. Som att få en rak höger från Mike Tyson.

Typiska aromer är nejlikor, viol, björnbär, rök, charkuterier, peppar och med lite ålder framhävs läder, tobak och choklad. Druvan har de senaste 10-20 åren tagit sig fram från en lite undanskymd tillvaro. Dess ursprung är troligen från Rhône där den har odlats sedan romarna ockuperade området. I Australien har den odlats sedan 1830-talet. Nu odlas den även i t.ex. Kalifornien, Spanien, Chile.

Den vill inte ha det för varmt då den snabbt blir övermogen och tappar de blommiga aromerna. Är det för svalt så får druvan drag av rotfrukter. Det är därför viktigt att skörda vid rätt tidpunkt.
I nya världen heter druvan Shiraz och i Frankrike heter den Syrah. Som Shiraz blir vinerna mer sötfruktiga i stilen. Om vinerna från nya världen heter Syrah så betyder det att producenterna gör ett vin som mer liknar vinerna från Rhône. Omvänt så kan franska producenter göra Shiraz-viner som blir åt nya världen-stilen.

Ett av världens mest långlivade rödviner kommer från Australien och heter Penfolds Grange. 40-50 år kan den lagras utan problem. Andra riktigt bra viner är Guigals La-La-La-viner och Henschke Hill Of Grace.
Inga kommentarer: