söndag 29 april 2012

Dax för kväll nummer fem - Redan är det Cabernet Sauvignon som gäller

Ohhh vi är redan fram vid femte kurskvällen, och nu börjar äventyret med de röda vinerna, jag har skrivit det tidigare, det finns en kung bland världens alla druvor och det är Cabernet Sauvignon.
Jag ger er våra förslag för en druvkurskväll i Cabernet Sauvignon’s tecken:

1865 Cabernet Sauvignon
Chile, Maipo
Kostar: 119 kr


Doft och smak:
Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, mynta och kaffe. Präglas av eleganta och intensiva vinbär och blåbär aromer, sammanflätade med choklad, mocka och ceder.
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, mintchoklad, örter och kaffe. Tät och koncentrerad, med mogna tanniner, och även en mycket god balans mellan tanniner, syra och fat. Som kan avnjutas direkt, eller håller under 7 till 9 år.

Lagras i 12 månader på franska (95%) och amerikanska (5%) ekfat, varav hälften var nya och resterande 50% var andra årets.

Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött. Kanske kan Inbakad oxfilé passa?

Jeanneret Reserve Cabernet Sauvignon
Australien, South Australia, Clare Valley
Kostar: 99 kr

Doft och smak:
Stor, mycket fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, plommon, örter och choklad.
Mycket fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, plommon, choklad och mynta.

Lagring under ett år och tre månader på franska ekfat, så kallade hogsheads. Clare Valley ligger 14 mil norr om Adelaide i delstaten South Australia.

Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött. En doft av Grekland kan nog passa riktigt bra.

Stellenzicht Golden Triangle Shiraz
Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch
Kostar: 100 kr


Doft och smak:
Mycket fruktig doft och smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommonkompott, tallbarr och choklad

Ett prototypvin på Sydafrikansk Shiraz när den är som bäst. Ett mustigt kompakt och sammansatt shirazvin med karaktär av mörka bär som blåbär och björnbär, mörk choklad, saftigt och fruktigt och med mjuka tanniner. Pepprigt och synnerligen druvtypiskt. Druvorna handplockas och alkoholjäsningen sker i rostfria ståltankar vid en temperatur av 28 grader C. Efter den malolaktiska jäsningen flyttades vinet över till ekfat som använts en gång tidigare varav 91% var franska och 9% amerikanska.

Passar lysande till vilt, grillat kött och mustiga grytor. Bolaget hänvisar bl a till Grillad biff med pepparrotsmör & rödvinssmör som en passande maträtt.

Concannon Conservancy Cabernet Sauvignon
USA, Kalifornien, Central Coast, Livermore Valley
Kostar: 90 kr


Doft och smak:
Doften är fruktig, nyanserad, något utvecklad doft med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, körsbär, mynta och vanilj.
Utvecklad, elegant och mycket fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, björnbär, mynta, choklad och vanilj.

En komplex och nobel amerikan ska kombineras med minst lika kraftfull mat. Passar perfekt till smakrikare kötträtter och även till lite starkare vällagrade ostar. För optimal njutning rekommenderar vi att vinet luftas i karaff en halvtimma före servering. Lyxrätternas lyxrätt och framförallt om man spetsar till sina tillbehör, men här kommer iaf Tournedos

Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz
Australien, South Eastern Australia
Kostar: 169 kr

Doft och smak:
Mycket fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, mörk choklad, plommon, peppar, örter, lakrits och eukalyptus.
Smakrikt, mycket fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, eukalyptus, mörk choklad och peppar.

Lagrats i 12 månader i ekfat som använts en gång tidigare.

Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött. Kyckling, Bellman och rödbetor. Ja kanske kan de fungera...

Château Reysson
Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc
Kostar: 169 kr


Doft och smak:
Vinet kännetecknas av sin djupa färg och en fin, rödfruktig doften med diskret violton. Smaken är fräsch och fruktig och fatlagringen har gett fin struktur även om eken är helt integrerad och balansen perfekt.

Fatlagring 16-19 månader

Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm-, nöt- eller viltkött. En av mina favoriträtter är just Oxfilé Provencale ni kanske tycker detsamma, hoppas det.


Inga kommentarer: