söndag 29 april 2012

Dax för kväll fyra - Vi har hunnit fram till Chardonnay

Fjärde kvällen, det går undan när man har roligt i skolan, och nu är turen kommen till Chardonnay.
Druvan det tvistas om, kungen bland druvor är Cabernet Sauvignon, men är det Riesling, Sauvignon Blanc eller är det Chardonnay som är hans drottning?? Ja därom tvista de lärde. Sant är iaf att man kan göra otroligt bra viner av Riesling, Sauvignon Blanc och av Chardonnay, det gäller att hitta sin stil, sin marknad och sin profil så blir det bra. Den här kvällen ägnar vi åt Chardonnay.

Kvällen till ära så har vi med oss ett gäng trevliga viner av dels Chardonnay och dels lite annat…

Chablis Premier Cru Beauroy

Frankrike, Bourgogne, Chablis
Kostar: 159 kr


Doft och Smak:
Nyanserad doft med rökig mineralkaraktär, inslag av gula äpplen, päron, örter och citrus, aromatisk Chablisdoft. Torr, nyanserad, mycket frisk smak med rökig mineralkaraktär, inslag av gröna äpplen, örter och citrus.

Beauroy, som till största del ligger i byn Beines nord-väst om Chablis, anses ge eleganta, mineralrika viner med en liten blommighet som är typisk för denna Premier Cru-vingård.

Kimmeridgien-jordmånen är i detta läge något sandblandad och ger således lite lättare, elegantare viner. Detta i sin tur gör att vinerna öppnar sig tidigt och kan njutas i sin ungdom.
Vinerna visar upp fantastisk balans och en gnistrande fruktighet.
Brocard använder aldrig ekfat då han anser att de förgör Chabliskaraktären.

Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till lättare fisk- och skaldjursrätter. Eller till Örtmarinerad lammfilé.

Bourgogne Blanc Les Setilles 2010

Frankrike, Bourgogne, Puligny Montrachet (60%), Meursault (40%)
Kostar: 139 kr


Doft och smak:
Nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av gula plommon, apelsin, mineral och smör.
Torr, mycket frisk, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av gula plommon, nötter, smör och citron.

70 procent av musten får jäsa på ekfat och 30 procent på rostfria tankar. Den del som jäser på fat lagras på sin jästfällning 10 månader innan man blandar det med de resterande 30 procenten. Andelen ny ek varierar beroende på årgången, men mellan 10 och 20 procent är ny.

Ett år efter skörden (sept 2011) visar vinerna upp en fantastik färg, stor nyans och aromrikedom, underbar balans och den där lilla gnistan som stora årgångar i Bourgogne har. Inget grovt, inget stort och bullrigt men ack så elegant och nyansrikt! Både på rött och vitt. "Fantastique!"
Serveras vid 8-10°C till eleganta rätter av fisk eller ljust kött. Eller till Rimmad, halstrad marulk med apelsin och ärtsås.

Château Coucheroy

Frankrike, Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan
Kostar: 119 kr


Doft och smak:
Rund och fruktig doft av mogen citrus och svartvinbärsblad kombinerat med lätt fatade aromer av nötter och vanilj.
Elegant smak av passionsfrukt, citrus och gröna äpplen som bärs upp fint av en klingande ren syra. I eftersmaken framträder diskreta, men påtagliga, fattoner av nötter och vanilj.

En del av vinet har jäst på ekfat, en annan del i temperaturkontrollerade, rostfria ståltankar. Vinet har ej genomgått malolaktisk jäsning. Likadant gäller lagringen. En del har lagrats i ekfat den återstående delen har vilat på jästen under lagringstiden i ståltankar.
Vinet är perfekt att dricka nu men går att spara något år om bra lagringsmöjligheter finns.

Mycket bra matvin som passar till eleganta rätter av fisk och skaldjur. En förrätt som sägs passa är denna: Chèvre chaud med pistaschnötter


Simonsig Chardonnay

Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch
Kostar: 89 kr


Doft och smak:
Gula äpplen, lime och en mängd tropisk frukter möter näsan, sedan kommer de franska faten. Toner av kallt smör och nötter.
Ett balanserat fruktigt och krispigt vin som avrundas med de tillbakahållna faten. Inslag av mango, ananas, nötter, apelsin och smör.

Man vinifierar med klassisk teknik (ingen manipulation). Man strävar efter att gradvis öka andelen av vin jäst med vildjäst, nu är andelen 15%. Batonnage och 25% malolaktisk jäsning tillför vinet dess smörighet. Detta omsorgsfullt gjorda vin har sedan jästs och lagrats på franska fat. I denna årgång har man för första gången använt druvorna från en ny vingård planterad med tre Chardonnay kloner som används i Bourgogne för tillför vinet ytterligare komplexitet.

Passar till stekta och grillade, smakrika och syrliga rätter av fisk, skaldjur, kalv och kyckling. Passar väl ihop med rätter som innehåller svamp, nötter och parmesan. Fisk carpaccio, krabba, vitello tonnato, currykyckling, cesarsallad och ostar som Pont le Eveque, Rebluchon och Parmesan. Enligt bolaget passar Boll à la Lindström perfekt till just detta vin.


Miles from Nowhere Chardonnay

Australien, Western Australia, Margaret River
Kostar: 99 kr


Doft och smak:
Fruktig, ungdomlig doft med inslag av fat, mango, ananas, örter och vanilj.
Torr, mycket fruktig smak med inslag av fat, mango, päron, ananas och vanilj.

Har jäst på franska ekfat med speciellt utvalda stammar av jäst för Chardonnay. Vinet tillbringade 10 månader i ek på bottensatsen med regelbunden battonage för att lägga till komplexiteten och munkänsla i vinet. 60% av vinet var i nya franska ekfat och cirka 50% av vinet genomgick den malolaktiska jäsningen.

Serveras vid cirka 8-10°C till grillade rätter av fisk och skaldjur. Men även till rätter av ljust kött och fågel. Kanske kan Filostubbe med rucolasallad och basilikaolja passa ypperligt till denna Chardonnay ?

Bonterra Chardonnay

USA, Kalifornien, North Coast, Mendocino County
Kostar: 235 kr


Doft och smak:
Bonterra betyder god jord och är namnet på Fetzers ekologiskt odlade serie. Etiketter av vasspapper, med text av sojabläck. Sedan 1985 har Fetzer experimenterat för att få fram denna miljöanpassade vinodling. Naturligtvis är inga kemiska medel tillsatta i odlings- eller tillverkningsprocessen.

70% jäses i en kombination av franska och amerikanska ekfat, dessa genomgår även malolaktisk jäsning. Resterande 30% jäses i rostfritt stål.

Fiskrätter med kraftig smak, skaldjur som havskräftor och hummer, kyckling, anka (l'orange) och annan ljus fågel. Även ljust kött som kalv och gris. För dig som är sugen på fisk kanske detta passar: Gratinerade gäddqueneller

Inga kommentarer: