söndag 29 april 2012

Dax för kurskväll två - Riesling

Så var det dags för kurskväll nummer två och vi är inne på Riesling

Man brukar lite på skämt säga att Vinets kungadruva är Cabernet Sauvignon och hans Drottning är då självklart Riesling. Druvan som är en av de ädla i Alsace, druvan som ger tyska viner långt från saftiga och tråkiga halvtorra saker, druvan som visar hur bra viner blir från Nya världen och mycket mer…

Men det är även druvan som är svår att lära sig uppskatta, den är stram, sträv, torr och jättejobbig. Men helt underbar i rätt händer och jag hoppas verkligen vi hittade rätt exemplar till våra elever.

Vi börjar med en drottning från Tyskland, från det härliga men lite svåra Rheingau

Schloss Vollrads Riesling Trocken

Tyskland, Rheingau
Kostar: 119 kr


Smak och Doft:
Ljust gul färg. Fruktig, druvtypisk doft med inslag av äpple, honung och citrus. Torrt, friskt och smakrikt vin med aromer av mogna citrusfrukter, mandel, honung och mineraler, markerad syra och bra längd.

Serveras till eleganta, smakrika rätter av fisk och skaldjur, till kalv och fläskkött samt till asiatiska rätter.

Vi fortsätter med ytterligare en tysk Riesling, den här gången från Mosel, något lite lättare att jobba med.

Reinhold Haart Piesporter Riesling Spätlese

Tyskland, Mosel
Kostar: 185 kr


Smak och Doft:
Halvtorr, aningen utvecklad, druvig, mycket frisk smak med inslag av aprikosmarmelad, honung, citrus och mineral.

Serveras vid cirka 8° C som aperitif eller till lätta rätter av fisk eller skaldjur, gärna med asiatiska inslag.

En riesling till, den här gången från den ädlare sorten, nämligen Alsace, Frankrike.

Trimbach Riesling

Frankrike, Alsace
Kostar: 119 kr


Utseende: Ljus gul färg med gröna toner.
Doft: Ren fräsch doft med toner av gröna äpplen, mineral och citrus.
Smak: Vinet har en klassisk ren och fräsch mineralton med inslag av äpplen, grapefrukt och citrus med typisk Rieslingvitalitet som förhöjs av en fruktig syra. Syran garanterar lång lagringspotential.

Passar till: Detta utmärkta matvin är perfekt till färska räkor, men passar även till flertalet grillade fiskrätter och pocherade fiskrätter i vinsås, andra skaldjur och getostar. Traditionella alsacerätter som lökpaj och choucroute, samt sushi och sushiliknande rätter passar också bra till detta vin.

Nya världen, vad kan de leverera när det gäller den knepiga rieslingdruvan, jo men visst, här får ni vårt tips…

Hardy's Nottage Hill Riesling

Australien, South Australia
Kostar: 79 kr


Doft och smak:
Solmogen och aromatisk doft av tropisk frukt, nektar och gula päron tillsammans med en friskt blommig krydda. Smakrik med fin balans mellan solmogen frukt och frisk syra. De tropiska frukterna samsas med en stram citron och kryddiga snittblommor hela vägen in i en lång eftersmak.

Druvorna till detta vin kommer från South Eastern Australia och vinet har jäst och lagrats enligt moderna metoder i kylkontrollerade, rostfria tankar. Ansvarig vinmakare är Peter Dawson.
Vinet, med sin lätta elegans och friska syrlighet, är perfekt som läskande aperitif. Njut det också gärna till lättare rätter på fisk och skaldjur, gärna med syrliga tillbehör.

I Druvkursen ingår att vi ska förmedla kunskap om de här sex stora druvorna men även ge lite insyn i några andra druvor som kanske inte platsar inom rollen som världsdruvor men ändock har stor profil, jag presenterar därför härmed Chenin Blanc….

Domaine FL Le Chenin

Frankrike, Loiredalen, Anjou-Saumur, Anjou
Kostar: 109 kr


Doft och smak:
Gyllene gul i färgen med toner vita blommor citrus och grönt äpple med lite luft kommer honung och bivax i doften smaken är lång och balanseras upp av en fin syra, detta är ett mycket intressant vin.

Passar t ex till: Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.
Eller till:
Crêpes med räkor, zucchini, ost & cocktailtomater
Blinier med löjrom och smetana
Primörrisotto

Sauvignon kommer som egen druva längre fram, dock finns den med som referens mot riesling, vårt val var följande:

Sancerre Domaine de la Villaudière

Frankrike, Loiredalen, Sancerre
Kostar: 129 kr


Doft och smak:
Ganska stor och mycket fräsch doft med inslag av krusbär, nässlor, fläder och mineral. Torr med fin friskhet och en elegant mineralkaraktär i den långa eftersmaken.
Domaine ”Reverdy Ferry” kommer från en vingård bestående av lera och kalksten. Uttaget är begränsat till ca. 50hl/ha. Druvorna pressas och får sedan jäsa i låg temperatur (18-20 grader) i rostfria ståltankar. Ingen malolaktisk jäsning förekommer. Vinet lagras sedan på sin jästfällning tills det är dags att buteljera efterföljande sommar.

Vinet är mycket fint att dricka nu men kommer att utvecklas ytterligare vid lagring. Det kan sparas i 1-2 år till om bra lagringsmöjligheter finns.

Till lätta och medelkraftiga fisk och skaldjursanrättningar. Rätten får gärna innehålla någon syrlig råvara eller tillbehör som möter vinets syra. Varför inte en sallad på pilgrimsmusslor och hummer med limedressing och rostade brödkrutonger.

Inga kommentarer: