söndag 29 april 2012

Dax för kurskväll tre- Sauvignon Blanc

Tredje kvällen och även nu vitt, och det med huvudrollen av en druva som har följande lockande egenskaper: frän, kattkiss, urin, sura krusbär mm --- visst låter det helt otroligt lockande !!!

Men Sauvignon Blanc kan så mycket mer, den visar på helt underbara toner när den är i rätta händer, i rätt jord, i rätt klimat och i balans. Jag har provat helt fruktansvärda SB men vilka viner när man får till det och som jag hoppas att våra elever tyckte vi hade valt rätt åt dem.

Villa Garros Sauvignon

Frankrike, Bordeaux
Kostar: 85 kr


Doft och smak:
Blek, ljusgul färg med grön nyans
Tydlig aromatisk ungdomlig doft med inslag av svartvinbärsblad, päron, nässlor och citrus.
Torr, mycket aromatisk, mycket frisk smak med inslag av krusbär, svartvinbärsblad, nässlor och citron.

Vinifikation. Druvskalen fick macerera tillsammans med musten i cirka 24 timmar innan pressning och kylstabilisering i cirka 12 timmar. För att starta jäsningen användes en odlad jäst. Efter avslutad jäsning lagras vinet på jästfällningen, c:a 10 dagar.
Passar utmärkt till rätter av fisk och skaldjur eller varför inte som en aperitif eller till getost.

Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux

Frankrike, Loiredalen, Pouilly Fumé
Kostar: 139 kr


Ljus gul med gröna reflexer.
Mycket frisk och fruktig doft i elegant ursprungstypisk stil, inslag av gröna äpplen, citrus med drag av apelsin och vagt rökig mineralton.
Medelfyllig, syrligt frisk och fast strukturerad smak med delikata inslag av citronskal, grapefrukt och mineral. Välbalanserad och stilren pouilly-fumé. "Friskt & fruktigt".

Vinifikation: Första (alkohol)jäsningen i temperaturreglerade (16-20°) ståltankar. Ingen malolaktisk jäsning men lagring på jästfällningen. Kan sparas ett par år.

Passar till: Perfekt till fisk och skaldjur, inte minst ostron, och till "gröna" rätter: sallader, soppor med mera. Samt ung, syrlig getost.

Saint Clair Pioneer Block 3

Nya Zeeland, Marlborough
Kostar: 129 kr


Doft och smak:
Stor, djup doft av fläder, krusbär, svartvinbär, lichie samt passionsfrukt. Smaken är torr med krispig syra, samma fruktkaraktär som i doften med mineraler, en härlig rondör samt en lång aptitretande eftersmak.

Vininflikation Skördad i april, kalljäst i 12 grader i 25 dagar i ståltankar. Vinet har sedan mognat i 2 månader i ståltankar.

Passar till: Ostron, fisk- och skaldjur, gärna tillsammans med syrliga tillbehör, fräscha sommarsallader samt till getost.

Château de Rochemorin Blanc

Frankrike, Bordeaux, Graves, Pessac-Léognan
Kostar: 149 kr


Doft och smak:
Stor, nyanserad doft med rostad fatkaraktär, gula äpplen, örter, grapefrukt och nötter.
Torr, nyanserad, mycket frisk, aningen aromatisk smak med rostad fatkaraktär, inslag av krusbär, örter, citrus och nötter.

Druvorna till detta vin kommer från rankor som är cirka 15 år gamla. Druvorna handskördas och får alkoholjäsa i ekfat. Vinet genomgår inte malolaktisk jäsning. Mognadslagringen sker sedan under tio månader på jästfällningen i franska ekfat varav 25% är nya.

Serveras vid 8-10°C till smakrika rätter av fisk eller skaldjur, eller till rätter av ljust kött.

Kãho Roa Sauvignon Blanc

Nya Zeeland, Marlborough
Kostar: 149 kr


Doft och smak:
Stor, aromatisk, fruktig doft med inslag av fat, krusbär, nässlor, passionsfrukt och sparris.
Torr, aromatisk, mycket frisk, fruktig smak med inslag av fat, krusbär, päron, passionsfrukt, nässlor och lime.

Fatlagrad Sauvignon Blanc från Nya Zeeland.
Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till lättare rätter av fisk eller skaldjur.

Penfolds Thomas Hyland Chardonnay

Australien, South Australia, Adelaide
Kostar: 109 kr


Doft och smak:
Mycket fruktig doft med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av tropisk frukt, hasselnötter, smör och vanilj. Mycket fruktig smak med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av äpplen, ananas, vanilj och nötter.

Ekfatslagrad i c;a 7 mån varav 30 procent är av nya franska ekfat

Serveras vid 8-10°C till grillade rätter av fisk eller skaldjur, eller till ljust kött. Eller varför inte Primörrisotto. Till förrätt ska detta vin passa utmärkt till dessa Basilikagrillade havskräftor
.
Inga kommentarer: