tisdag 10 januari 2012

Veckans Vintips - möt kommande vår med Tommasi

Nu vill jag tillbaka till mitt Italien, och då väljer jag med tillförsikt ett kanonvin från Tommasi.

Detta vin har vi både provat på mässor men även haft hemma, ett rikt komplext fruktigt vin med massor av smak, välbalanserade tanniner som gör att vinet känns kraftigt men inte klumpigt.Tommasi Appassimento (nr 5354)
Rött vin, Kryddigt & Mustigt
Italien, Veneto
Kostar: 89 kr

Kryddig, fruktig, aningen utvecklad doft och smak med inslag av torkade körsbär, salvia, tranbär och kakao. Tommasi Appassimento är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak.


Tommasi Friends

Tommasi är samma vinmakare som det skapats en liten sammanslutning av olika restauranger i Sverige med stort fokus på det italienska köket och dess underbara vinskörd. Själva har vi provat en av dessa restauranger i Göteborg som heter La Cucina och de besöken gjorde oss inte besvikna.

Texten nedan kommer direkt från importören, Hermanson & Co:

Appassimento innebär att vinet framställs av druvor som har fått torka i före pressning. Skillnaden mellan en amarone och en appassimento är att druvorna torkar kortare tid för en appassimento.

Druvorna corvina, rondinella och oseleta skördas på hösten i september. Direkt efter skörd lägger man ett lager av druvor i öppna trälådor som ställs för att torka i ett rum där luftfuktigheten regelbundet kontrolleras. Det är viktigt att det inte är för fuktigt i rummet eftersom det då finns en risk att druvorna kan börja mögla. Därefter pressas de och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt. Resultatet blir ett fylligt, smakrikt och komplext vin. Efter jäsning låter man Tommasi Appassimento lagras ett år på slavonska och franska ekfat.

Inga kommentarer: