onsdag 18 januari 2012

Veckans Vintips - Bordeaux

Som några vet så läser vi för närvarande Munskänkarnas Två betygskurs och nyligen har vi gått igenom Frankrikes högklassiga rödvinsdistrikt Bordeaux så därav kommer Veckans vintips just från Bordeaux.

Detta vin kommer från samma producent som är helt unik så tillvida att huset är det enda som lyckats förändra 1855 års klassificering i Bordeaux. Deras första vin Ch. Mouton-Rothschild fick en ynka 2:a Cru placering och år 1973 lyckades baronen få sitt vin uppklassat till 1 Cru Classe. I övrigt är det exakt samma klassificering idag som det var år 1855, för övrigt en klassificering som till största delen endast begrundar sig på prisnivån på vinerna just vid det aktuella tillfället.

Korrigering efter en uppmärksam läsare:
Vi har läst på nätet att baronen var ensam om sin bedrift, men det gällde nog endast att få sitt vin uppklassat till högsta klassen. Även Ch Cantemerle har alltså redan året efter klassificeringen lyckats få upp sitt vin till 5:e cru.

Nåväl nedan vin är väl kanske inte ens i närheten av det riktigt Mouton-Rothschild, men likaväl är det ett riktigt bra vin som är väl värt sin knappa hundring. Kom för övrigt in på svenska systembolaget redan 1955, dvs exakt 100 år efter Medoc klassificeringen avgjordes.Mouton Cadet (nr 3878)
Rött vin, Fruktigt & Smakrikt
Ursprung Frankrike, Bordeaux
Kostar: 92 kr

Druvor: Typisk Bordeauxblend med: Cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot.
Doft och smak: Fruktig med inslag av fat, mörka bär, svarta vinbär, örter och gräs
Användning: Matvin som mår som bäst tillsammans med en köttbit, gräddig potatisgratäng och en smakrik svampbaserad sås till

2 kommentarer:

Oscar sa...

Läser med glädje Er blogg. Vill bara göra Er uppmärksamma på att det finns faktiskt ytterligare ett vin som förändrat listan från 1855. Ett av mina favoritvin, 5:e cru Ch Cantemerle. Det fanns inte med på den ursprungliga klassificeringen år 1855, men det har funnits med på samtliga listningar från 1856 och framåt.
Ha det bra!

Annica & Peter sa...

Hej

Tack för att du läser vår blogg och tack för input om förändringen.

Där ser man, jag hade läst någonstans att baronen var den ende som lyckats, men det är klart de menar nog att det var till högsta klassen.

Spännande det vinet ska vi försöka få tag i och se vad vi tycker om det.

Ha det bra och njut av fina viner.

mvh
Annica & Peter