söndag 8 januari 2012

Tignanello 2001 och Agape Sipp 2009 och Aalto 2008

Snart slut på helgdagarna och vi har grande finale i frukostsammanhang…Bruschetta på vårt eget sätt:
Franskt (ja jag vet ska vara Italienskt) lantbröd, smörstekt i vitlökssmör, på detta lägger vi ett par skivor prosciutto sedan toppar vi med skurna tomater som marinerats i olivolja och basilikaolja, kryddats med salt, peppar och basilika. Lägger på en generös dos av riven mozzarella och skjutsar in i ugnen, när det börjar dofta ljuvligt så tar vi ut dem och avslutar med några droppar tryffelolja….

Till detta vill vi ha italienskt vin och för den som reagerar på att det blir vin till frukost så bör ni även få veta att denna frukost intas runt halv två på söndagen…

I Maj 2006 reste vi runt i härliga underbara Italien under 3 veckor, bl a bodde vi några nätter i en liten stad som hette Montecatini Terme. Bland många trevliga restauranger, vinbarer och affärer så hittade Annica en trevlig liten vinbutik där hon var ute efter en present till Peter. Det blev en Tignanello av årgång 2001. Detta vin har vi bara läst om, aldrig köpt och aldrig fått chansen att prova det.SuperTuscan
Italiens nationaldruva är ju som de flesta känner till Sangiovese, men i slutet i av 60-talet fick några betydande Toscana producenter för sig att utveckla, gå vidare och testa, valde att blanda sina Sangiovese druvor med de typiska Bordeauxdruvorna, Cab Sauv, Merlot, Cab Franc och Petit Verdot. Och så var namnet SuperTuscan född. Just Tiganellos druvblandning är: 80% sangiovese, 15% cabernet sauvignon och 5% cabernet franc.

Importeras av Sigva och finns tillgängligt i systembolagets ordinarie sortiment släpp, för tillfället kan ni lägga vantarna på årgång 2008 för under fem hundra kronor. Köp hem och lagra minst 5-10 år.Som förrätt hade vi smörstekt bröd med anklevermousse med balsamico och fikonbalsamico. Urgott och idag hade vi tagit fram ännu en Gewurztraminer från Alsace som sällskap.Agape Sipp, en liten men oh så bra producent, det var tips från Anders & Gun Berg Munskänkarna Sollentuna, att om vi gör en Alsace resa så planera in ett besök hos Vincent på Agape Sipp. Sagt o gjort den 17 maj så besökte vi Vincent, vilka viner, urhärliga och vi köpte med oss nästan av hela hans utbud, till dagens förrätt valde vi då en Helios Gewurztraminer från Agape Sipp en årgång 2009.
Denna producent går inte att hitta på bolaget, och vi har inte hittat någon importör, här finns en del att jobba på.Huvudrätten då…
Ryggbiff med palsternackspuré, en klick bearnaise till Peter och ljuvligt hemgjort vitlökssmör till Annica.Fantastiskt och kanonbra avslutning på dessa härliga mathelger.Viner till detta, ja såklart vi valde att ha två olika glas rött, ett från Italien som vi hade redan i förmiddags nämligen Tignanellon, som nu var ännu mer lysande, hade varit upphälld sedan ett par timmar i karaff och är så underbart gott matvin, kan verkligen rekommenderas.

Sedan blev det spännande värre, vi öppnade redan i fredags förmiddag en Aalto 2008 som vi direkt hällde upp på karaff för att ha till huvudrätten, vi tog då ett glas, men bestämde oss att spara resten för att se hur utvecklingen gick, och nu söndag kväll efter alltså 2,5 dag i karaff så är vinet ljuvligt.Detta skriver tidningen Livets Goda om ”vårt” vin:

”Ung bouquet med mörk frukt, choklad och fat. Smaken är djup, rik och fyllig med tät, återhållen frukt, bra syra, bra koncentration och inslag av mörka körsbär, moreller, plommon, hallon, choklad, lakrits, ceder, mineraler och nya fat. Ett djupt, rikt och fylligt vin med tät, lite knuten frukt och ung, oförlöst eftersmak. Underbart vin som fatprov, men lite återhållen frukt just nu. Drick 13-23.”

Vår vana trogen, vi avslutar helgen med ett glas mousserande.

Inga kommentarer: