onsdag 4 januari 2012

Oxfilé Provencale och Ch. Lynch-Bages

Vi fortsatte vår nyårshelg med att äta denna fantastiska rätt och njuta av Ch Lynch-Bages som nu hade varit öppnat sedan lunchtid på lördag och nu kvällstid på måndagen så visade vinet verkligen upp sig.



Oxfilé Provençale

Receptet har vi hittat dels på Trevlig Helg och i ett infoutskick från Domaine Wine, hursomhelst, riktigt gott.



4 portioner
8 hg oxfilé av mittenbit
80 g smör
4 st vitlöksklyftor
8 hg skalad mandelpotatis
1 kruka timjan
1 kruka hackad persilja
1 dl olivolja
2 nypor salt & svartpeppar
Färska champinjoner

Bryn oxfilén i varm stekpanna och tillsätt hackad vitlök och färsk timjan i pannan. Lägg oxfilén i en ugnsfast form, fördela timjan och fräst vitlök över oxfilén. Stoppa in den i ugnen på 130°. Stek med termometer tills innertemperaturen är ca 47 grader (medium rare), längre om mer välstekt önskas. Låt oxfilén stå och vila i ca 30 minuter bredvid spisen – innertemperaturen stiger då långsamt ca 4° och den förlorar mindre vätska när du skär upp den.

Vispa smöret luftigt med elvisp, tillsätt en klyfta hackad vitlök samt salt och peppar, låt smöret stå och ”smaka” till sig ca 30 minuter.

Skiva och stek potatisen i rikligt med olivolja samt lite smör, salta och peppra.

Värm oxfilén i 200° ugn i 3-4 minuter så att den blir serveringsvarm.

Stek champinjonerna utan någon vätska när de är riktigt genomstekta tillsätt lite vanligt smör och låt dem stekas på i pannan en stund till.

Placera potatisen underst på ett serveringsfat, skiva oxfilén och lägg den över, strö persilja och timjan över potatisen. Lägg upp champinjonerna, klicka över vitlökssmöret ovanpå kött, potatis och svamp.

Inga kommentarer: