onsdag 4 januari 2012

Nyårsdagen 2012

Vi inledde med en julbrunch med lite prinskorv, köttbullar, paté, pastejer osv osv.

Som huvudrätt hade vi valt att ha Carpaccio med olivolja, pinjenötter och parmesanost, alltså hade vi letat fram ett vin från Toscana, Italien.Antinori Solaia ”Annata Diversa” 2002
Från demonproducenten Antinori som kanske i Sverige är mest känd för sin fenomenala Supertuscan Tignanello. De har varit vinbranschen länge, de började redan 1385 och är idag Italiens största familjeägda vinhus, det unika med denna jätte är att de gör bra viner med egenheter och karaktär. Inte bara dyrgripar utan även deras instegsvin Villa Antinori Rosso IGT är riktigt bra.Vårt vin är dock en av deras riktiga höjdare, Solaia ”Annata Diversa” av årgång 2002en svår årgång i delar av Italien, men är man en superproducent så är man…
Importeras av Sigva och det är årgång 2005 som finns att få tag i för tillfället på bolaget.

Består av druvkombinationen Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc, typiskt Bordeaux med andra ord. Kraftigt, mulligt och mycket smak, väldigt intensiv i både doft och smak, vinner på att hällas upp i karaffen ett par timmar och passar utmärkt till maten. Tyvärr hade frukten torkat in något och kändes lite livlös.


Sedan var dags för desserten, dvs den som vi egentligen skulle haft på nyårsafton, men inte orkade med…Mörk chokladkaka med vaniljcréme och färska bär, enkelt och syndigt gott.

Till detta ville vi då vara kvar i Italien, och tog fram en liten Tommasi Recioto Fiorato 2005.

Tommasi befinner sig i Veneto området i nordöstra Italien i staden Piemonte, som alltså inte ska förväxlas med det härliga Piemonte området i nordvästra Italien som är så känt för sina Barolo viner.
Familjeföretaget grundades 1902 och gör viner i alla de olika smakriktningarna från vita mousserande till söta röda med en bred flora av Amarone och Ripasso däremellan.
Tommasi importeras av Hermansson och Co och vinet finns i årgång 2008 på bolaget.

Det finns en sammanslutning som heter Tommasi Friends som omfattar restauranger över hela Sverige som vurmar för det klassiska eleganta och kvalitetsmedvetna Italienska köket och dess viner.
Själva har vi besökt La Cucina i Göteborg flera gånger och blivit mer än belåtna med mat och vin.Härligt stor fin smak med inslag av fat, körsbär, torkade äpplen och fina toner av nötter. Smaken är något söt men inte överdrivet, kryddig, frisk någon strävhet, inslag av fat och körsbär. Står sig utmärkt som egen dessert men var självklart ett perfekt sällskap till vår chokladkaka.

Helgen börjar ta slut och vi avslutar med en Gosset Celebris Extra Brut 1998.Gosset etablerade sig redan 1584, och började sin vinbana med stilla viner, men började snart med Champagnetillverkning, något som kännetecknar Gosset är att de alltid buteljerar sina viner på flaskor i den gamla antika formen då de är minst sagt lite ”bulliga”.

Importeras av Divine, och årgång 1998 finns för närvarande i beställningssortimentet.

Den har en doft och smak av smör, rostade mandlar, aprikos, vanilj, kaffe, kola och citrusskal.

Vi avrundade helgen med lite ost och ett glas av ovan champagne samt ett glas Hubert Lamy. Vi fortsatte med det sparade vinet av Lamy från kvällen innan. Det hade tyvärr oxiderat sönder och påminde mer om äppelskrutt än om vinet vi drack igår. Trodde nog att det skulle hålla över natten.

Ostarna var en helt oemotståndlig Comté, som passade underbart bra ihop både med Gosset och med Lamy, sedan hade vi även en Brillat Savarin som inte riktigt ville vara med våra viner. Inte en ost som föll oss på läppen.

En fantastisk mat och vinhelg allt som allt.

Inga kommentarer: