onsdag 4 januari 2012

Nyårsafton 2011

Förra året valde vi att anlita catering för nyårshelgens meny och då detta blev så lyckat gjorde vi sak samma även denna nyårshelg. En smidig lösning då Annica jobbade hemifrån. Vi kompletterade dock menyn något med lite extra godsaker.Domaine Hubert Lamy Bourgogne "Les Chataigners" 2009 tillsammans med pilgrimsmusslor på mandelpotatispuré inleder vår nyårshelg.
Vi har tidigare provat andra viner från Domaine Hubert Lamy som tas in till Sverige av den strålande importören Tryffelsvinet. Liksom tidigare blev vi inte missnöjda med denna version av Lamy.
Ren stram med härliga mineraltoner och fina drag av citrus i doften, i munnen är den frisk, fräsch mycket stram med bra balans av mineralstenar och citrus men även lite päron.

Passade utmärkt till våra lätthalstrade pilgrimsmusslor med sin lite söta ton gav bra balans mot det syrarika vinet. Bra start minsann.Larmandier-Bernier Terre de Vertus Premier Cru NV tillsammans med Råraka med smetana och sikrom blir vår andra förrätt och således rätt nummer två denna nyårshelg.

Larmandier-Bernier är en av alla dessa mindre champagnehus som mer och mer visar upp sin otroliga kompetens på att göra bra viner. Larmandier-Bernier är även helt biodynamisk och tror stenhårt på att vinerna ska visa upp sig som ett exempel på deras ursprung. En Premier Cru där alla druvorna kommer från läget Terre de Vertus. Är helt på Chardonnay, lika med en blanc de blanc och görs enkom på en enda årgång. Dock låter inte producenten de lagras tillräckligt länge för att han ska få årgångsbeteckna vinerna. Importeras av Wine Trade Sweden AB.

Sniff, rostat bröd, nougat, choklad och smörig krämighet i perfekt kombination med finstämd syra och bra balans, finstämda mineraltoner som balanserar upp den lite feta smöriga krämigheten.Utmärkt i sitt eget majestät men ihop med vår råraka med smetana och sikrom blev det en fullträff.

Vi valde att ha två olika Bordeauxviner till vår huvudrätt.
Chateau Lynch-Bages 2001 och Chateau Clinet 2002Chateau Lynch-Bages
Ligger i Pauillac på vänstra stranden och fick i den stora klassningen som skedde 1855 inte bättre klassificering än som femte Cru. Något vi iofs kan vara rätt glada över för det gör att vinerna inte kostar så fasanfulla summor som de lite mer ädla slotten betingar.

Mycket kraftfull, fyllig, mullig doft, klara fina toner av blyerts och toner av svarta vinbär. Smaken är sträv, fyllig, hög syra, mycket torra tanniner och kommer vinna på att vara i karaff några timmar samt förtäras till mat.
Importeras av Magnum Wine AB och för närvarande är det årgång 2008 som finns på bolaget.Chateau Clinet
Ligger i Pomerol på den högra stranden och där finns det egentligen ingen klassificering som är giltig men ett 10-15 tal producenter brukar räknas till de pålitliga och däribland Chateau Clinet. Årgången betecknas som svår men som man brukar säga: bra producenter gör bra viner oavsett årgång.

Merlot är den dominerande druvan och vinerna brukar vara yppiga, sammetsmjuka och mycket smakrika. Vårt vin var helt enligt ovanstående, något lätt kanske, men så fin bra balans och fin struktur.
Importeras av Hjo Grosshandel, för närvarande är det årgång 1999, 2001, 2007 och 2008som går att få tag i på bolaget.Huvudrätten då… Oxfilé tournedo med tryffelerad rödvinssky, vitlök- och örtbakad plommonkvisttomat, potatiskaka, samt smörfrästa edamamebönor.Vid tolvslaget hade vi tagit fram en Taittinger som avnöjts på balkongen i samråd med blixtar och dunder. Denna fick även bli vår följeslagare till nattamaten som denna natt var skagenfyllda crustader toppade med stenbitsrom.Sammantaget en riktigt bra dag och god mat och goda viner. Ska bli spännande och se vad nyårsdagen har ett bjuda på

Inga kommentarer: