söndag 8 januari 2012

Emile Beyer och Josmeyer samt en Domaine LaBarroche

Dagen startade med en härlig gräddig äggaröra och för Annica med tillbehör av tomatsalsa och stekta skogschampinjoner och för Peters del blev det stekt bacon som tillbehör. Mums, helgfrulle varje dag.

Då vi redan innan hade planerat att ha anklevermousse på smörstekt bröd vilandes på en salladsbädd och med knaperstekt bacon och fikonbalsamvinäger som topping så genomsökte vi vinkällaren för att hitta två passande viner till denna kulinariska måltid.Under vårens resa till Frankrike bodde vi dryga veckan i det charmerande Eguisheim som har en hel del riktigt bra producenter, bl a på vår 20 åriga bröllopsdag så besökte vi t ex huset Emile Beyer, som av någon underlig anledning inte har någon svensk importör, bättring !

Vi provade en hel radda viner under vårt besök hos Emile Beyer bl a annat en fullständigt glimrande Gewurztraminer, Grand Cru Pfersigberg 2007 (vi hade även nämnt för dem att vi hade en bit Foie Gras med lite bröd i lägenheten, och detta var värdinnans starka rekommendation). Då 18 maj var det en strålande försommardag när Alsace visade upp sig på bästa sätt, solen strålade och det var riktigt varmt och skönt, nu den 7 januari är det minus tre och vinterblåst. Skulle vinet vara lika bra hemma som då i maj? Svar ja.Inklippt helt från vårt inlägg i Maj:
Och uppenbarligen är detta ett Grand Cru läge som passar oss, för detta vin var mycket gott, en härlig ren, fräsch, fyllig krämig komplex ton med undertoner av buskrosor och lite litchi. I munnen fina toner av kryddor, rosor, en härlig bra balanserad restsötma och lite drag av bitterhet i eftersmaken. Riktigt riktigt bra, vi köpte två, en för omgående konsumtion och en som följer med hem.

Så ett till vin då, även det inköpt under årets vinresa och även detta från Alsace.

Den 23 maj som var vår sista dag för producentbesök i Alsace så hade vi en utmaning framför oss vi skulle nämligen försöka hinna med några riktigt stora namn, bland dessa Josmeyer som finns i byn Wintzenheim, bara några minuters bilresa från vår lägenhet. Där var vi redan strax efter halv nio på morgonen och inledde med lite provande, tro mig man spottar…

Denna producent återfinns i Sverige och importeras av Swedish Brand.Många trevliga viner hann vi med och ett av dem som vi köpte med hem var:
Pinot Gris Grand Cru Hengst av årgång 2005, noteringarna är exakt dem som vi lade in på vårt tidigare inlägg:
Lite söt i nosen, med fina toner av rök, kryddor, den är faktiskt något smörig.
Munnen gillar det här, det är en fin bra smak, något sötkryddig, bra balans och lång rik eftersmak.Peter hade Pinot Gris Josmeyer som favorit till maten och Annica hade Gewurztraminer Emile Beyer vinet som sin favorit. Inte alls fel att ha flera olika viner till samma maträtt och se hur olika de påverkar varandra.Till kvällen hade vi plockat fram några goda ostar och till dessa ett vin från Chateauneuf-Du-Pape i Rhone dalen. Vi bodde ju en dryg vecka i den lilla stenstaden Chateauneuf-Du-Pape men av någon outgrundlig anledning så missade vi att besöka Julien Barrud som driver huset: Domaine La Barroche, till kvällens osttallrik så hade vi Juliens Chateauneuf-du-Pape av årgång 2006. Importör är fantastiska Bristly och vi har lyckats få fatt i Juliens härliga viner flera gånger som tur är på systembolaget.

Denna kommer med spridda skurar till systembolaget och det gäller att hänga på låset. För närvarande finns det hela fem flaskor i hela Sverige tillgängligt av årgång 2008, tokung köp och låt ligga.

Maffig stor fin doft, med fina toner av kryddor, plommon, chark och lakrits, inget som tar över utan en perfekt välbalans. I munnen är det samma balans och det är fina samspelta toner av peppar, chark, plommon och lakrits. Var perfekt sällskap till vår härliga osttallrik.

Inga kommentarer: