söndag 8 januari 2012

Clos Fourtet 2002 och Aalto 2008

Fredagen den 6 januari, dvs Trettondagen bjöd på mycket gott både på tallrik och i glasen.

Vi modifierade Oxfilé provencal receptet genom att byta ut oxfilé mot ryggbiff samt tillsätta extra kryddad bearnaise sås. Även denna gång med fantastiskt vitlökssmör och mandelpotatis, vi bytte även ut de vanliga champinjonerna mot skogschampinjoner (oerhört gott…)Till detta valde vi vår vana trogen att jobba med två olika viner, spännande det här, med att ha två olika viner framförallt när de är så helt olika som dessa var.

Glas ett består av en äldre (inte lastgammal) Bordeaux, från S:t Emilion, dvs högra stranden och då med överkant av Merlotdruvan som sedan blandas med Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc.
S:t Emilion har även de en klassificering, och vårt vin tillhör Premier Grand Cru Classé B.
Clos Fourtet från årgång 2002 var vår franska vän till denna måltid.Doften var en finstämd historia med toner av lagerblad, någon antydan till stall och plommon. Jorddoften var elegant och det började finnas tydliga mognadstoner i vinet. I munnen mycket finstämt och elegant, att de till stor del använder nya franska fat går inte ut över vinets kropp och frukt. Härligt lång fin eftersmak. Jag kan inte finna någon svensk importör således kan jag inte heller finna vinet på systembolaget. Vi själva köpte det som primör vin.

Glas två är det något helt annat, ja vi är kvar i Europa men lämnat Frankrike för det lite mer vilda och burdusa Spanien, och dess Ribera del Duero distrikt. Vinet framställs av Bodegas Aalto och dess fascinerade vinmakare Mariano Garcia som under 30 års tid var ansvarig vinmakare hos Vega Sicilia som framställer flertalet unika viner, bl a dessa Unico som knappt går att få tag i.Nedan text kommer i sin helhet från den riktigt bra importören Divine:

Druvorna till detta vin kommer från vinstockar som är mellan 40 och 110 år gamla. Druvan är Tinto Fino som är den klon av Tempranillo som är planterad i Ribera del Duero.
Alla druvor är handplockade och 2008 började man skörda så sent som 11-12 oktober, vlket var en månad senare än 2006.

Druvorna kommer från sju olika byar i Ribera del Duero. Det finns olika kloner av Tempranillo i de olika byarna vilket är en av förklaringarna till detta vins komplexitet. En annan orsak är att man har både stål, trä och betongtankar att vinifiera i, vilket ger olika smakprofiler. Alla vingårdar vinifieras separat. Man vinifierar 150 olika delar av vingårdarna separat.
Delar av vinet har genomgått sin malolaktiska jäsning i nya fat. Sedan har vinet vilat i 24 månader på en mix av nya franska barriquer och 1-2 år gammal amerikansk ek.
Aalto är ett av Spaniens mest spännande viner och är komplext med blåbär, tryffel, rökt korv, kaffe, violpastiller, lakrits, tobak och ceder.

Vi är barnsligt förtjusta i Aalto sedan vi första gången fick prova det på vinbaren på Cinderella, inte heller denna gång blev vi besvikna, dock tog vi bara varsitt glas, då vi tänkte spara det över några dagar för att sedan ha det på nästa middag.

Inga kommentarer: