tisdag 22 november 2011

Veckans Vintips - Lite vitt och lite rött

Lite blandat smått o gott från det tillfälliga släppet nu i novemberMâcon-Villages L'aurore Chardonnay (nr 95713)
Kostar: 69 kr
Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt
Frankrike, Bourgogne, Mâconnais, Mâcon-Villages

Doft & Smak: Fruktig med inslag av gula äpplen, örter, citrus och smör.
Passar: Serveras vid cirka 8°C till lättare rätter av fisk eller skaldjur.

Appellationen Mâcon-Villages ligger i distriktet Mâconnais, som tillhör de sydligare delarna av regionen Bourgogne. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar belägna i Syd- och sydöstlig riktning kring byn Lugny.

För ett par år sedan lanserade bolaget en helt ljuvlig vit Bourgogne för runt 70 kr, vi fick prova vinet på en mässa innan det kom i oktobersläppet och vi kunde vare sig då eller nu förstå hur man kan göra ett så bra vin som ändå inte kostar fantasisummor att köpa. Nu är det alltså dags igen, ytterligare en vit Bourgogne från ett riktigt bra område i Bourgogne. Denna hamnade tyvärr inte i fasta sortimentet utan finns under en 4-5 månader, kan varmt rekommenderas.Roero Arneis Marco Porello (nr 95663)

Kostar: 98 kr
Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt
Italien, Piemonte, Roero

Doft: Fruktig, något aromatisk doft med inslag av örter, melon, gråpäron och citrus.
Smak: Torr, fruktig, något aromatisk smak med inslag av gula äpplen, päron, grapefrukt och örter.
Passar: Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk och skaldjur.

De som följer oss här bloggen har vant sig vid att vi gärna kommer med italienska tips men då nästan alltid på röda viner, jag har själv svårt att hitta bra vita viner från Italien, om man inte menar Soave från Veneto eller mousserande såklart. Men detta vin är ett lysande undantag, riktigt bra och kan verkligen rekommenderasBeaujolais Villages Nouveau Quinson (nr 5469
Kostar: 69 kr
Rött vin, Mjukt & Bärigt
Frankrike, Bourgogne, Beaujolais, Beaujolais-Villages

Doft och smak: Ungdomlig, bärig med inslag av blåbär, skogshallon, körsbär, örter och vanilj.
Passar: Serveras vid 12-14°C som sällskapsdryck, eller till lätta rätter av ljust kött eller stekt fisk.

Tredje torsdagen i november var under förra veckan och då kommer enligt tradition årets nya vin, vad är så speciellt med detta vin? Det är från Beaujolais, Bourgogne, många viner kommer därifrån, det är helt gjort på Gamay druvan, inte ovanligt för Beaujolais, jo men det är årgången som är det ovanliga, dessa vindruvor skördades under september och genomgick vinifiering i höghastighetstempo och buteljerades sedan på flaska. Sedan världen över så släpps vinet exakt på samma dag överallt, nämligen tredje torsdagen i november. Brukar inte vara någon himlastormande smakupplevelse utan mer en jippobetonad grej. Denna årgång är dock annorlunda, riktigt bra och väl värt sina 69 kr.Lacrima di Morro d’ Alba (nr 99170)
Kostar: 85 kr
Rött vin, Kryddigt & Mustigt
Italien, Marche, Lacrima di Morro d'Alba

Doft och smak: Stor, parfymerad, fruktig med inslag av körsbär, rosor, plommon, hallon, rosmarin, viol och vanilj.
Passar: Serveras vid cirka 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

Viner på druvan Lacrima har blivit något av en favorit hos oss, vi gillar det här lite kryddiga parfymerade inslaget, en av våra vitvinsfavorit druvor är ju Gewûrztraminer , och här finner man lite av liknande karaktär. Det var faktiskt importen Tryffelsvinet som fick oss att upptäcka viner från druvan Lacrima och detta vin gjorde oss inte besvikna.

Inga kommentarer: