torsdag 10 november 2011

110606 - in i bilen, runt hörnet o där är Domaine de Cristia

Vi fick god hjälp av kusinen till själva vinmakaren och provade på en hel radda fina viner. Det stod en hel del öppnade flaskor på bordet som han flyttade bort och Peter frågade försynt om han inte skulle ta dessa istället för att öppna upp en massa nya buteljer? Nix var svaret, de har varit öppna för länge och ni ska ha rätt förutsättningar för att kunna bedöma våra viner.

Han började även med att fråga om vi var intresserade av vita viner, ja nickade vi, bra då lägger jag några på kylning så tar vi de röda först. HEDER åt sådan omtänksamhet mot sina besökare. Att glasen var kanonbra är ett extra plus.

Rött då… vi började med deras Ch9P Tradition årgång 2009, som var riktigt bra, men som sagt bilen är knökfull redan och vi måste vara noggranna med vad vi väljer ut.Vi provade även deras Renaissance årgång 2009 och den är kort och gott helt ljuvlig.
Kraftfull frukt, mustig, mycket ren, fin bra balans och hint av apelsinchoklad i nosen. Munnen gillar detta det är en mustighet som är välbalanserad och i bra harmoni och lämnar en underbra lång fin eftersmak. Vill bara ha mer och mer och skulle köpa den lådvis om vi bara hade plats.Så deras Vielles Vignes av årgång 2009, som inte var mycket sämre, ren njutning och denna kommer bli så underbart bra med några år i vår källare hemma. Massor med fina frukter och bär, en mustig bra kryddighet och en gom som tacksamt tar emot denna finstämda lite vaniljiga fruktiga nektar. Eftersmaken är lång, grundlig och mycket kraftfull men i fin harmoni och elegans.

Sen blev det riktigt riktigt bra, när killen kom med de två vita vinerna, deras vanliga normal Ch9P var inte så där tokspännande. God, men vi har provat betydligt bättre.Men deras Vielles Vignes av årgång 2010, den är ljuvlig och tyvärr sista årgången som produceras, de har nämligen bytt ”vinplätt” med en annan producent, så när (om) denna kommer till Sb så häng på låset… I nosen är den tung, kraftig, välbalanserad med strömmar av frukter, vaniljtoner och honung. Munnen uppskattar den fräscha friska fina pigga syran och hela vinet vibrerar av kraftfullhet, harmoni och balans. Ovanligt lång och fin eftersmak, riktigt bra.

Inga kommentarer: