torsdag 10 november 2011

110606 - Dagen startar hos Domaine de la Janasse


Domaine de la JanasseEn egendom vars viner ligger på topplistan hos många av de svenska vinbloggarna, men även fått mycket kritik för att de tar ut på tok för höga priser, något vi skriver under på. Kvaliteten är bra, riktigt bra men är de helt prisvärda, nej inte i vår bok.

Dessutom var det nog inte världens bästa dag att besöka dem på, de hade nog råkat ut någon form av översvämning och det rådde lätt panik och hysteri. Dessutom var det katastrofala glas, när man ska prova de här rätt kraftiga röda vinerna så fungerar faktiskt inte ISO glasen överhuvudtaget.
Lite konstigt är det när så namnkunniga producenter inte kan ha vettiga glas, de borde ju vilja framställa sina viner på absolut bästa sätt, och Janasse och Trimbach tar nog tyvärr priset här och det är inte något att eftersträva emot.


Isabelle Sabon, en av de otroligt skickliga vinmakarna på Janasse

Nåväl vi provade igenom ett 5-10 viner och föll för följande:Chateauneuf du Pape – Tradition 2009
Riktigt bra i nos och gom, kraftiga mustiga fina toner i bra balans och harmoni, mycket komplex men likaväl elegant och med mycket potential. Riktigt hög bra fruktsyra med en del sötfruktiga toner och en rik fyllig kraftig lång eftersmak. Denna årgång kommer nog bli riktigt njutbar om några år.Chateauneuf du Pape – Chaupin 2009 – 100 procent Grenache
Bästa vinet här om du frågar Annica, detta gillade vi skarpt bägge två, mycket mustig, kraftig bra fyllig nos och kraftfull elegant eftersmak i munnen – helt nyöppnad i små glas och tokung men ack så bra.Chateauneuf du Pape - Vieilles Vignes 2009 – prestigevinet numero uno
Jo, vi föll som två furor även för detta vin, riktigt bra nos med massor av frukt, fina noter av mörka syrliga bär och frukter, lite smårökig, stening med bra mineral och så pustar av lagerblad.
Den blev inte sämre i munnen, mycket stram, lite småeldig, en hel fruktkompott, en krämig, mustig och elegant kraftfull eftersmak som kryllar av mörk choklad och kaffenoter. Långt efter det man svalt satt det kvar en härlig ton av sötlakrits, riktigt riktigt bra.

Inga kommentarer: