torsdag 10 november 2011

110604 - förmiddag och vi fortsätter mot Ch Mont-Redon

Ch. Mont-RedonEn Sverigebekantning, men vi kanske kunde nosa upp sådant som vi inte sett i Sverige.Vi provade på en hel del viner, men föll faktiskt bara för två av dem, resten passade inte in på vår palett.Först en vit Lirac av årgång 2010
Var en riktigt trevlig bekantskap med mycket kryddiga exotiska fina frukter en hel del torkad frukt och så fina nyanser av både peppar och vanilj. Munnen log tillbaka och tog gärna emot provsmak på massor med gula mogna frukter någon hint av färska päron, innan eftersmaken bjöd på en hel del aprikos och apelsin.Sedan provade vi två årgångar av deras Ch9P Röd av årgång 2008 och 2001.
Vi har ju redan tidigare uppskattat årgång 2008 mycket just för att den är så öppen och fin nu, detta vin var dock för tråkigt för oss, slätstruket och inte intressant nog, så vad skulle vi tycka om 2001?
Betydligt bättre, det flödar av tryffel, rosor, stall o multna löv, den är mustig, full av power och läder, men samtidigt så balanserad och elegant. I munnen är det en välbalanserad kompott av fina mörka bär och frukter och en harmonisk eftersmak som sitter i länge och ger fina toner av chokladkaffe.Lördag 4 juni – vi är tillbaka i vår lilla stad för en trevlig lunch på ett rekommenderat ställe.
Och det var verkligen inte något fel på vare sig service, mat (dock kall först, men det avhjälptes snabbt) och vinet var riktigt gott och trevligt. En bra början men det var en hel del mörka moln, åska och blixtar och det skulle komma att bli värre. Det började droppa så smått, men vi satt under markiser (stället har ingen inneservering, det är pyttelitet inomhus, bara en försäljningsdisk och så köket).

Vi klarade oss rätt bra trots ihärdigt regnande (Peter satt ändå med paraply) men det övergick snabbt till hällregn. Ägaren gjorde sitt yttersta för att få in alla gäster och det var folk precis överallt. Det satt två stackare på toaletten och åt och några bebodde trapphuset. Själva fick vi ett litet prång vid köksdisken, personalen var nog inte riktigt van vid denna kalabalik och började fota och spela in allt med mobilkameror. Ägaren öppnade upp några flaskor vin och bjöd alla gäster på så att alla skulle ha humöret på topp. En upplevelse…När det lugnat ner sig tog vi oss till Maison du Vin för att fortsätta prova sådant vi inte hunnit med sedan tidigare. Lite blandad kompott, några som var rätt ointressant för oss men även en hel del som var riktigt bra.

Däribland en producent vid namn Pierre André, varav de hade fyra årgångar till salu. Vi provade först deras 2004 och föll totalpladask.Vilket vin, härliga underbara mustigt och riktigt underbart, vi bad att få prova även 2007 vilket vi fick utan problem, även denna riktigt underbar.
Vi köpte med oss 2004,2005,2006 och 2007 varav 2006 och 2007 ska med hem till källaren.

Inga kommentarer: