torsdag 10 november 2011

110601 - Vi är då framme i Chateauneuf-du-Pape

Vi skulle alltså ha stannat från tisdag kväll till och med lördag morgon, men inser att nu måste vi ändra våra planer. Vi installerar oss hos Maria och Andreas, och tar en lugn promenad genom denna trevliga lilla stad och köper oss en flaska vin med tillbaka till vårt vindsrum. Vi får även låna en helt perfekt bok (Harri Karis) av Andreas som handlar bara om Ch9P, med kartor och information om alla producenter. Vi inser redan nu att detta kommer ta sina dagar så vi ändrar oss, om det är så att vi kan förlänga vistelsen här så gör vi det och skippar alltså resten av Rhône till nästa gång. Fördelen med att inte förboka boendet är såklart flexibiliteten att kunna ändra resplanerna vid behov.

Under frukosten får vi sällskap av två svenska killar som kom hit under söndagskvällen som även de är ute på vinutforskningsuppdrag, vi delar lite erfarenheter och de ger oss en hel del riktigt bra tips.

Vi startar med Maison du Vin (www.vinadea.com), en vininformationsbutik som ger riktigt bra möjligheter att prova igenom så mycket som möjligt och faktiskt inte har köptvång, utan det är producenterna som lämnar in flaskor för just provsmakning, så att man kan testa på för att kunna hitta sina nya favoriter.

Lite vit Ch9P. Det mesta från detta område som produceras är rött och det är nog det som är deras kännetecken, men det finns mycket bra vita viner och nu ska vi prova på några av dem.Pierre Usseglio 2010
Nyöppnad butelj, och då kan det vara lite besvärligt att få upp några aromer att tala om.
Men här blev nosen glatt inspirerad och gillar den rena fina friska doften av härlig citrus med lite välavstämd vanilj, några pustar av peppar och lite exotisk frukt. Blandad kompott lovar bra.
I munnen är den mycket trevlig, en bra ren mjuk smak med bra struktur, fin balans och bra harmoni. En bra lång välkomponerad lite pepprig eftersmak som sitter i ett bra tag. Den avger även fina mineraler och rätt stram. En mycket bra början på vårt nya äventyr.

Domaine des Saumades 2009
Även denna är en bra komponerad butelj som i doften avger en ren friskt rökig mineralitet med lite stenanknytning. Härligt fin mjuk frukt, blommor och lite vanilj i tonen. Riktigt bra smak som är fruktig, blommig utan att vara kladdig först lite mjuk men så kommer den här fina rökiga tonen fram och avger en lång rätt kraftfull fin bra eftersmak.

Vi avslutar det vita med att prova Ch9P Blanc av Grand Tinell 2009
Denna är för söt för oss, det blir inte kladd, men nästintill. Det är buskrosor men för mycket, det är kryddor men inte tillräckligt och det blir äppelpaj med marsansås av det hela.
I munnen är den rätt ok, dock för trist för alldaglig, inte riktigt vår typ av vitt vin.

Så går vi över till rött och nu blir det ju spännande på en gångCuvée du Vatican Chateauneuf-du-Pape 2008
En årgång som verkar ha bestämt sig för att den inte behöver någon längre lagring utan faktiskt kan bli riktigt bra redan under denna korta tid. Att producenten tillhör en av våra favoriter gör ju att vi spänner förväntningsbågen riktigt högt, ska det hålla hela vägen?

Sniff, snurr på glaset och sniff igen – ja, detta är vår stil, nu är vi hemma det här är bra – mängder med fin mörk bitter choklad och så lite sötfruktig mumsig vanilj – så några snurrar till så får vi upp buskrosor, tryffel, söt tobak och lite toner av glycerin (är vi i Barololand?) vi går igång på detta.
Munnen gapar stort och vill vara med och tycka till. Och redan vid första smakprovet så märker vi att detta är bra det är massor med finstämd frukt, bra och hög ren fruktsyra, biter ifrån med fin pepparton och har en bra lång mjuk fin eftersmak med fina toner av mörka bär. Vid nästa provsmakning får vi in mustig frukt och mörk fin frukt i eftersmaken som är lång och riktigt bra.

Domaine Bosquet des Papes 2009
En riktigt bra producent som vi har på vår lista över sådana vi vill besöka.
Men vad händer här, detta är trist, småsurt och nix inget som får nosen att vibrera av lycka, vi snurrar på glaset och det händer absolut ingenting. I munnen är den något trevligare, den är jordig, fruktig och har en rätt bra eftersmak, lite ton av nötter som dock är något dammiga.

Varför blev det så här? Vi kikar på flaskan och inser att det är nästan ingenting kvar, denna har varit öppen troligen rätt länge och inte blivit riktigt rätt behandlad. Trist för den visar inte upp denna producent på bästa sätt. (efter detta har vi varit på plats hos producenten och provat igenom alla deras viner och då var det minsann annat vi fick nosa och prova på, mer om det längre fram)Chateau Fortia 2006
Lite kuriosa, det är faktiskt ägarfamiljen till Fortia som ligger bakom hela Frankrikes vinlag. Det var ägaren som drev igenom kravframställning osv som sedermera ledde till AOC vinlagen i hela Frankrike.

Denna är trevligare, bra fin nos med mycket fina mörka bär och frukter, lite småsyrlig utan att vara påträngande och fina aromer av bigarråer. Med lite snurr blir den sötkryddig och komplex.
Munnen testar på och gillar denna varma sötfruktkompott som inte är klibbig snarare tvärtom det är massor med kryddor, den är på en och samma gång både komplex och elegant, stram med fin balanserad mjukhet och trots sina fem år sedan skörd så är den riktigt ung. Ett riktigt bra vin.

Ett ställe till innan vi tog lite ost och vin på vårt rum inför eftermiddagens bravader.

Onsdag 1 juni innan lunchen - Domaine Eddie Feraud

Här blev vi inbjudna till deras lagringskällare och fick se lite mer av deras verksamhet, även kika in i deras eget ”lilla” krypin för riktigt gamla flaskor. Spännande.

Domaine Condorcet 2010
Detta vita vin gör Eddie för en annan Domaine och i nosen är den mycket frisk, fräsch och lite sötkryddig utan att bli flabbig, efterhand kommer det upp fler mogna exotiska frukter, bra doft.
Den är mycket gulfruktig, elegant, stram, nästan lite mineralsten med rökig karaktär i munnen.

Sedan provade vi samtliga röda Chateauneuf du Pape vinerna, årgång 2008, 2006 och 2009.
2008 - Visar upp fina hallontoner, lite mörk bitter choklad, rosor, tryffel och en fin mustig doft.
Mycket elegant, mjuk med subtila toner och så en fin mörk chokladig eftersmak.
2006 - Härliga mognadstoner med fina nyanser av chokladkaffe, mycket mörka frukter och bär, riktigt mustig, fyllig, elegant men med lite tyngd och kraft i nosen.
I munnen är den aromatisk med fina mjuka tanniner, fortfarande rätt hög men bra fruktsyra och i eftersmaken kommer det både choklad, vanilj, nougat och kaffe. Riktigt bra vin.
2009 - I nosen är något instängd, kan troligen ha gått in i en tunnel, vi känner dock av lite kryddor, peppar, rosor och aningen av frukt – kommer säkerligen öppna upp sig perfekt om en 5-15 år.
I munnen är den mer lättare att komma till tals med, visar upp fina fruktiga toner, mjuk och välbalanserad, har bra med fruktsyra att balansera upp med härlig frukt. I eftersmaken fick vi upp en svag men trevlig nyans av färska jordgubbar.

Inga kommentarer: