torsdag 10 november 2011

110601 – efter lunchen så besöker vi Cuvée du Vatican.

Vi har träffat dem bägge två flera gånger på olika vinmässor och vi har provat deras viner och blir alltid lika glatt överraskade över att kvaliteten bara består och faktiskt bara blir bättre hela tiden.
Att de dessutom är jättetrevliga och fullständigt flödar över av bra info till oss är bara ett plus.Nu träffade vi mycket trevlige Karine som lät oss testa på ett helt gäng flaskor samtidigt som hon beskrev hur de jobbar och hur glada de blir när folk kommer på besök hos dem och även hur stolta de blir när de förstår hur pass uppskattade deras viner är.Chateauneuf du pape 2009
I nosen mycket ren fin frisk frukt, kommer utvecklas med välbehag längre fram.
I munnen är den ljuvlig, förvånansvärt mjuk och fräsch, och så kommer det en komplex men elegant bra lång subtil eftersmak som sitter i länge… mycket bra.

Så dags för deras toppvin nämligen Chateauneuf du pape Reserve Sixtine 2007
Sniff! Ohhh vad nosen gillar det här, det är mjukt, rent, friskt, fylligt och massor med rosor, tryffel, choklad och mörka bär och frukter. Några små pustar av rök, läder och tobak. Gaaah, vad ska det bli av den här om några år???
I munnen är den lika ljuvlig med mörka fina bittra toner av riktigt fin choklad, lite kaffetoner, nötter, drag av mandel och fin hög riktigt bra syra och ljuvlig harmoni och balans.

Karine ville att vi skulle få chansen att jämföra den något äldre 2007 mot deras bebis, dvs 2009.Snurr så det kommer upp dessa härliga underbara subtila dofterna av frukt, läder, tobak. Denna är tokung men vilken potential, jag hoppas verkligen att Bristly köper upp hela upplagan, bilens lastutrymme räcker inte till längre. I munnen är den lika ljuvligt ren och frisk som 07:an men självklart en tuffing som bjussar på massor med mörka chokladiga bittra toner med mullig frukt och bra syra.
Eftersmaken sitter i lääääääääääääääääänge.Innan vi skulle testa på det vita toppvinet så hällde Karine upp Côtes-du-Rhone Village 2010.
Så här bra är inte alla topp producenters lägre serie, men Cuvée du Vatican släpper bara bra viner.
Nosen tycker om denna mjuka mustiga fruktiga ton med lite inslag av syrliga bär. I munnen är den lätt och tillgänglig men även subtil, elegant och med lite kraft och tyngd i den långa fina eftersmaken. Vi kände av fina toner av elegant mörk choklad med angenäm bitter avslutning.

I våras var Peter på Bristlys sortimentsprovning och fick då chansen att prova Ch9P Sixtine Blanc av årgång 2009, helt fantastisk och han rusade hem och lade in en beställning innan den tog slut helt. Annica har inte hunnit testa årgång 2009 ännu, men nu var turen kommen att få prova årgång 2010.
Denna är gjord till 100 procent av Roussanne och enligt Karine är 2010 ännu bättre än 2009.

Med högt ställda förväntningar lyfter Annica glaset mot nosen med Peter nyfiket tittar på för att se hennes reaktion och ingen blev besviken. Denna är FANTASTISK, det blev bara ett litet leende från Karine och hon sa ungefär så här: så där vill jag att alla känner det när man har ett glas av denna till hands.

Lite vanilj, krämig finstämda toner av citrus, komplex, mustig, elegant och massor med power. Underbar helt enkelt. Munnen blir ju inte direkt ledsen av denna smöriga nötiga chokladnougat känsla med fina spår av mandel, mjuk kaka, apelsinskal och massor med torkad exotisk frukt. Eftersmaken är lång, rik, fyllig och maffig.Denna förväntas anlända Sverige till hösten och jag kan nästan lova att det kommer bli rusning. Det är troligen det absolut bästa vita vinet vi provat här under tiden i Chateauneuf-du-Pape.

Inga kommentarer: