torsdag 13 oktober 2011

Veckans Vintips - Ett riktigt bra vin från Loire

Veckans Vintips

Inne på vecka fem, nu är det vita viner för hela slanten och ett riktigt krävande kursavsnitt med viner från Loire och Alsace båda i Frankrike och så hakar vi på Tyskland.

Alsace är ett otroligt trevligt distrikt att besöka, vi har varit där två gånger, bl a nu senast i våras då vi tillbringade en dryg vecka med att resa runt i distriktet och besöka alla dessa små fina fantastiska städer och träffa alla trevliga producenter. Loire däremot är något helt nytt för oss, vi har aldrig varit där, provat en del av dess viner, men som sagt inte haft tillfälle att besöka Frankrikes Trädgård som är en annan benämning på distriktet. Så över till Tyskland som faktiskt inte bara består av Mosel och Rhein, det finns faktiskt hela 13 distrikt totalt.

Efter lite vanligt teorisnack så gick vi över på näsorna och som vanligt hade vi försökt ta med oss doftprover som skulle återspegla vinerna som de senare skulle prova och diskutera om.

Efter det var det dags att hälla upp…Domaine du Pré Baron Sauvignon Blanc (nr 2712)
Kostar: 89 kr
Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt
Frankrike, Loiredalen, Touraine
Doft: Aromatisk doft med inslag av nässlor, krusbär, mineral, gräs och citrus.
Smak: Torr, mycket frisk, aromatisk smak med inslag av nässlor, mineral, svartvinbärsblad och krusbär.
Rätt trevligt lite anonymt vin inget fel på det men inte heller något som gav mig det där lilla extra.Gräsö Riesling Classic (nr 6052)
Kostar: 67 kr
Vitt vin, Torrt, Druvigt & Blommigt
Tyskland, Rheinhessen
Doft: Druvig doft med inslag av apelsin, päron och ananas
Smak: Torr, kryddig smak med viss sötma, inslag av apelsin, ananas och päron.
Nej, detta föll mig inte alls i smaken, menlös faktiskt, men efter en liten stund hade det öppnat upp sig något, men som sagt, nix detta kommer inte behöva följa med hem.Herrenweg de Turckheim Riesling (nr 92124)
Kostar: 269 kr
Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt
Frankrike, Alsace
Doft: Nyanserad, aningen utvecklad doft med inslag av äpplen, honung, mineral och citrus.
Smak: Torr, nyanserad, mycket frisk, aningen utvecklad smak med inslag av äpplen, honung, mineral, vax och citrus.
En av våra favoritproducenter, men här måste något gått knas, det är inte defekt men det är inte som deras friska fina trevliga underbara riesling viner brukar vara. Ska nog kanske ge det en chans till, kanske som sagt…Pouilly-Fumé de Ladoucette (nr 2220)
Kostar: 205 kr
Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt
Frankrike, Loiredalen, Pouilly Fumé
Doft: Aningen aromatisk doft med inslag av nektarin, apelsin, sparris och mineral.
Smak: Torr, mycket frisk, aningen aromatisk smak med inslag av nektarin, gröna äpplen, citron och gräs.
Kvällens favorit hos mig, riktigt bra vin, som kostar en del, men ohhh så gott det var.Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs trocken (nr 99079)Kostar: 299 kr
Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt
Tyskland, Franken
Doft: Ung, nyanserad, fruktig doft med inslag av päron, mineral, honung, melon och citrus
Smak: Torr, ung, påtagligt frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, honung, lime och mineral.
Detta provade vi för första gången nu i oktober när vi var på Enjoy’s vinmässa och bestämde oss redan där att om vi fick tag i detta skulle vi ha det på kursen. Mycket trevligt, riktigt bra riesling och så trist att det finns så få flaskor att få tag i.Herrenweg Turckheim Gewurtztraminer 2008
Kostar: 279 kr
Vitt vin, halvtorrt vin
Frankrike, Alsace
Vinets karaktär:
Blommig intensiv doft med inslag av ädelröta, kryddor, läder och komplexitet. Smaken är rik med balanserad syra, Lång avslutning.
Druvan man antingen älskar eller hatar, finns nog inget mellanting, och jag är ju en ivrig beundrare av Gewurtztraminer, att detta härliga vin dessutom kommer från topp producenten Zind- Humbrecht gör inte saken sämre.

Man kan väl lugnt konstatera att för mig var det de tre sista vinerna som var kvällens vinnare och i skarp konkurrens så väljer jag Pouilly-Fumé de Ladoucette (nr 2220) som veckans vintips.

Inga kommentarer: