tisdag 18 oktober 2011

Veckans Vintips: En kvartett från Spanien och Italien

Inne på vecka sex, nu släpper vi taget helt om Frankrike, på tiden det är sista riktiga kursomgången och ”gamla världen” består inte bara av franska viner. Vi vänder oss med glädje mot Spanien och Italien. Båda otroligt bra vinländer, Spanien är till utrymmet det största inom vinproduktion och Italien slåss jämt med Frankrike om att vara det land som producerar mest.

Spanien, de flesta har ju hört talas om Rioja och Ribera del Duero men det är ju så mycket mer nu börjar namn som Priorat, Monsant, Toro, Bierzo och Rías Baixas nämnas mer och mer.

Drar vi sedan vidare så landar vi i Italien, vinets vagga om du frågar mig. Vin produceras i samtliga landets regioner även om många tror att Italien det består av Veneto, Toscana och Piemonte. Men inget kunde vara mer än fel, det finns fantastiska viner från Sicilien, Sardinien, Kampanien, Lombardiet, Basilicata och t ex Apulien. Tyvärr är det fortfarande många som förknippar Italiens viner med den berömda bastflaskan (fiasco) från Toscana, den gör sig mycket snyggt på matsalsbordet, då tom och med ett tänt ljus i. Nej, Italien har verkligen utvecklat sig och producerar nu både kvantitet och kvalitet. Att det sedan är enormt mysigt och väldigt trevligt land att vinturista i är ett extra plus.



Conde di Luna (nr 3078)Kostar: 56 kr
Land: Spanien
Doft och smak är: Mogen, aningen kryddig doft och smak med inslag av hallon, jordgubbar körsbär och vanilj.

Rätt inställsam, tråkig och inget att springa runt o leta efter, snygg etikett dock om man nu faller för sådant.



Bardolino Classico (nr 2329)Kostar: 59 kr
Land: Italien, Venetien, Bardolino
Doft och smak är: Ungdomlig, bärig doft och smak med inslag av hallon, körsbär och örter.

Något bättre än vin nummer ett, men fortfarande ett bra steg under vad iaf vi vill ha i våra glas.



Carmelo Rodero Reserva (nr 92029)Kostar: 298 kr
Land: Spanien, Ribera del Duero
Doften är: Stor, kryddig, aningen utvecklad doft med rostad fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, dill, svarta vinbär, tobak och vanilj.
Smaken är: Komplex, kryddig, aningen utvecklad smak med rostad fatkaraktär, inslag av plommon, fruktkaka, dill, svarta vinbär och mörk choklad.

Nu börjar det likna något, ett kraftpaket som levererar riktigt bra.



Termes Numanthia (nr 92128)Kostar: 179 kr
Land: Spanien, Toro
Doft och smak är: Mycket fruktig, nyanserad doft och smak med rostad fatkaraktär, inslag av plommon, lavendel, björnbär, mörk choklad, vanilj, örter och kaffe.

Otroligt bra instegsvin från en världsledande producent som för sina toppviner får 100 poäng av vinguru Parker.



Brunello di Montalcino (nr 12357)Kostar: 264 kr
Land: Italien, Toscana, Brunello di Montalcino
Doft och smak: Nyanserad, utvecklad, kryddig doft och smak med fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, plommon, tobak, kakao, svart te och lakritsrot.

Som den levererar jag har nog aldrig stött på denna i en årgång som varit dålig, otroligt god, bra kvalitet.



Barolo Serralunga d'Alba (nr 2305)Kostar: 235 kr
Land: Italien, Piemonte, Barolo
Doft och smak: Stramt, kryddigt vin med fatkaraktär, inslag av körsbär, kakao, viol, lakrits och svart te.

Storproducenten Fontanafredda som hade några riktigt trista år i början av 90-talet har verkligen visat att de inte bara kan leverera mängder, de kan även leverera kvalitet.

Så ska vi försöka hitta veckans vintips… hur ska det gå till, vi har ju hela fyra fantastiska viner som alla förtjänar första platsen. Vissa är lätta att få tag i, t ex Barolo Serralunga d'Alba (nr 2305)
Andra är betydligt svårare, t ex Carmelo Rodero Reserva (nr 92029) och Termes Numanthia (nr 92128), däremot bör ni kunna finna även Brunello di Montalcino (nr 12357) på rätt många ställen. Helt rätt, fyra veckans vintips, god jaktlycka…

Inga kommentarer: