torsdag 6 oktober 2011

Veckans Vintips - Beaujolais och Rhône, mums !!!

Inne på vecka fyra, fortfarande kvar i Frankrike och även denna gång är det röda vänner som ska provas och diskuteras. Tema var Beaujolais och Rhône, att hitta tanninrika viner på Gamay druvan från Beaujolais och att hitta tanninfattiga viner från Rhône är en smärre omöjlighet så vi ändrade lite på förutsättningarna. Det blir 2 lite lättare smidigare Beaujolais viner, ett lite enklare och ett lite mer exklusivt, lite elegantare samt 2 lite tyngre kraftigare Rhône viner, även där ett något enklare och ett något mer exklusivt.

Som vanligt hade vi även näsor med oss och hade verkligen försökt hitta rätt doftprover som skulle vara knutna till de fyra olika vinerna på något sätt.
Teori och näsdel avklarad och nu var det vindags…



Xavier Châteauneuf-du-Pape (nr 6267)
Rhonedalen, Côtes du Rhône, Châteauneuf-du-Pape
Rött vin, Kryddigt & Mustigt
Årgång: 2009
Kostar: 219 kr

Druvor: Grenache, syrah och morvèdre, samt övriga druvsorter
Doft: Nyanserad, kryddig, fruktig doft med inslag av fat, viol, plommon, hallon, örter och choklad.
Smak: Smakrikt, kryddigt, fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av plommon, viol, hallon, örter och mörk choklad.
Användning: Serveras vid cirka 18°C till robusta rätter av mörkt kött, gärna grytor och stekar.

Bolis tycker att den kan lagras, och jag håller med, kanske inte för att den ska utvecklas, men jag tycker den är rejält instängd och trots luftning så tror jag faktiskt den befinner sig i den berömda tunneln, jag har provat Xavier flera gånger tidigare och har aldrig stött på den så här instängd.



Morgon (nr 5106)
Bourgogne, Beaujolais, Beaujolais Cru, Morgon
Rött vin, Mjukt & Bärigt
Årgång: 2009
Kostar: 89 kr

Druvor: Gamay
Doft: Bärig, ungdomlig doft med inslag av smultron, skogshallon, lakrits och örter
Smak: Bärig, ungdomlig smak med inslag av slånbär, blåbär och örter.
Användning: Serveras vid 14-16°C till stekt fisk eller lätta rätter av ljust kött.

Detta är inget vin för vinkällaren utan dessa ska drickas unga och fräscha, det är inte heller något som du har till en rejälare köttbit med kryddstarka tillbehör osv, utan passar som det är eller till en lättare fisk eller kycklingrätt.



Morgon Côte de Py Domaine de la Bonne Tonne (nr 99068)
Bourgogne, Beaujolais, Beaujolais Cru, Morgon
Rött vin, Mjukt & Bärigt
Årgång: 2009
Kostar: 139 kr

Druvor: Gamay
Doft och smak: Ungdomlig, nyanserad, fruktig med inslag av fat, smultron, jordgubbar, körsbär, lakrits och kryddor.
Användning: Serveras vid 14-16°C till stekt fisk eller lätta rätter av ljust kött.



Châteauneuf-du-Pape Le Parvis (nr 99060)
Rhonedalen, Côtes du Rhône, Châteauneuf-du-Pape
Rött vin, Kryddigt & Mustigt
Årgång: 2007
Kostar: 244 kr

Druvor: 90% grenache samt 10% syrah och mourvèdre.
Doft och smak: Nyanserad, kryddig med inslag av fat, katrinplommon, hallon, peppar, lagerblad, tobak charkuterier och choklad
Användning: Serveras vid cirka 18°C till rätter av nöt- eller viltkött.

Så vad blev kvällens favorit och vad blir mitt tips?
Jo kvällens favorit är faktiskt det sista, och jag kan bara buga och hålla med, otroligt trevligt gott öppet och mycket generöst vin, kan säkert ligga till sig något år men det är inget krav, lufta det någon timme innan i karaff och häll sedan upp det i rejäla stora glas.

Jag har ju även en favorit från Beaujolais och det är Côte de Py vinet, kostar en slant för att vara en Beaujolais men mycket prisvärt i min gom.

Inga kommentarer: