tisdag 20 september 2011

Veckans Vintips - Vit från Frankrike

Halloj

Munskänkskurs igen och till den här gången hade vi med oss "näsor", det är små doftflaskor med aromer som ska påminna om olika dofter man kan känna i olika viner. Vi tog med sex stycken som vi hoppades skulle passa in på stilen enligt de viner vi skulle ha under provningen. Vi har även en "le nez" för defekta viner och vi testade alla att dofta på en flaska med defekten kork och nog var det korkskadat allt... Nytt denna gången var även våra fantastiska "dosörer", pang ner i flaskhalsen, tippa över flaskan något, vänd upp o ned på flaskan, häll till det slutar rinna.. perfekt.

Vin då blev det något sådant under kvällen? Yep här kommer de:

Två vita skönheter från Bordeaux och två lika snygga fina modeller från Bourgogne, vi är alltså på veckan två hos Munskänkarna. Återigen slås vi av hur svårt det är att finna viner med låg syra, att hitta viner med hög fin bra syra som även är i balans och harmoni är inga problem, det svåra är att hitta platta viner utan syra så att man kan få bra jämförelser. Nåväl vi plockade ut nedan viner till denna veckas kurs:

Prins Oliver Blanc (nr 4160) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt

Ett rätt ok vin men på tok för allmängiltigt för oss, detta var även det vin som spegla den låga syran och jämfört med sin medtävlare så lyckades den väl någorlunda, svårbedömt som sagt: 57 kr

Château Bonnet (nr 4151) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt

Den här producenten gör både rött, vitt och rose i Bordeaux, och vi gillar hans viner, dessa tillhör lite enklare delen av hans världsproduktion, han heter André Lurton och har stor betydelse inom vinvärlden. Detta vin har mycket av Bordeaux ädla vita Sauvignon Blanc druva och det känns på krispigheten, den rika fina aromatiska doften och fullt med gräs, svartvinbärsblad och lite kryddor.
I munnen är den ren hög med frisk spänstig bra syra, mycket torr och smakerna är rika på äpplen, krusbär, citrus och svartvinbärs blad. Riktigt bra vin, kostar 89 kr

Över till Bourgogne

Mâcon-Villages Chardonnay (nr 2295) Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt

Ett av våra vita husviner, som sagt hur bra vit Bourgogne får man för under hundralappen??? Inte mycket, men detta tillhör undantaget faktiskt. Nu är det årgång 2010 som är ute i hyllorna och den är precis lika bra som tidigare årgångar. Doften är ren frisk och fullt med gula äpplen, lite citrus och smöriga nötiga toner. I munnen är den lika trevlig och bra fin lång eftersmak.
Som sagt kanonvin för 75 kr

Bourgogne Blanc Vieilles Vignes (nr 94872) Vitt vin, Torrt, Fylligt & Smakrikt

Mycket bra vin, som är av den utmärkta årgången 2009, lång lagringsduglighet men funkade även nu, dock hade den behövt en sväng ner i karaffen. När man låtit det stå upphällt och snurrat på glaset flera gånger så märktes stor skillnad på hur det öppnade upp sig och blev mer tillgängligt.
Just tillgängligt är dock inte detta vin, trist nog har det varit en tillfällig gäst hos systembolaget och finns knappt att få tag i längre. Mycket prisvärt för 175 kr

Inga kommentarer: