tisdag 27 september 2011

Veckans Vintips - Röda Frankrike

Halloj

Vaddå finns det röda viner i Frankrike... la klart det gör.

Inne på vecka tre och vi har lämnat de svala vita skönheterna för en liten period och gått över dess mörkare röda bröder istället. Vi är kvar i Bordeaux och Bourgogne, uppgiften är ungefär densamma lite andra ord men ändå. Hitta en röd Bordeaux och en röd Bourgogne som är mjuk och relativt slank i munnen, som inte har så hög klocka på strävhet. Sedan ska dessa ställas mot likaledes en röd Bordeaux och en röd Bourgogne som är dess totala motsats det ska strama till, läpparna fastnar på tänderna och smaken sitter kvar i evigheter.

Nja.. är det så enkelt, går sådant att hitta om man inte har privat lager eller ett outtömligt sortiment a la France? Helt rätt, det är inte så enkelt, men vi gjorde ett hyfsat försök och hade faktiskt fyra rätt trevliga viner på provningen igår.

Något annat vi gör är ju att testa ”Näsan”, där har vi dels riktiga rena fina doftprov, som t ex Hallon, Körsbär, Plommon osv. Så vi låter de små flaskorna gå runt bland deltagarna och så ska de försöka få komma fram till rätt doft på rätt flaska. Kul, svårt men ovärderlig hjälp i vinprovarsammanhang. Årets nyhet för oss är ”defekta näsan”. Förra gången fick de dofta på kork, och igår var det vegetabilisk och ruttna äpplen. Intressant, spännande och riktigt svårt att härleda, jag vet att det doftar illa och konstigt, men vad är felet…

Sedan hade vi som sagt fyra glas rött på bordet… tada… här kommer de…

Château Maucaillou (nr 95588)

Kostar: 280 kr
Rött vin, Stramt & Nyanserat
Frankrike, Bordeaux, Haut-Médoc, Moulis
Druvor: 52% cabernet sauvignon, 41% merlot och 7% petit verdot.
Doft och smak: Nyanserad, fruktig, fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, plommon, mynta, choklad och lakrits.
Detta var vår sträva Bordeaux, och den är helt ok, den är råung och inte i karaff utan bara rätt upp o ned i glaset och ingen mat till. Har potential att bli något bra, årgången är 2008, hyfsad med andra ord.

Château de Seguin (nr 3958)
Kostar: 89 kr


Rött vin, Fruktigt & Smakrikt
Frankrike, Bordeaux, Bordeaux Supérieur
Druvor: 45% cabernet sauvignon, 45% merlot och 10% cabernet franc.
Doft: Fruktig, örtig doft med inslag av fat, svarta vinbär, plommon, tobak och gräs
Smak: Ungdomlig, fruktig smak med inslag av fat, svarta vinbär, slånbär, kakao och gräs.

Och här kom då den lite snällare som inte är så sträv, riktigt bra och prisvärd, jag gillar den här, fortfarande vill jag ha mat till den även som den är snällare än vinet innan men klart riktigt bra.

Så tar vi oss vidare i vår franska röda resa och landar i Bourgogne..

Santenay Premier Cru La Comme (nr 99125)
Kostar: 179 kr


Rött vin, Kryddigt & Mustigt
Frankrike, Bourgogne, Côte de Beaune, Santenay, Santenay Premier Cru
Druvor: Pinot Noir
Doft och Smak: Nyanserad, kryddig, fatkaraktär, inslag av plommon, jordgubbar, kaffe, choklad och örter.

En av mina favoriter, och nu i en riktigt bra årgång 2009, bolis och jag är inte överens, jag tror faktiskt denna skulle vinna på att lagras några år idag är den lite snipen, ogin men visar upp en härlig potential inför framtiden. Ska den avnjutas idag så bör man hälla upp den i karaff en bra stund innan den ska nyttjas till något gott på bordet. Och detta var alltså vår lite mer sträva röda Bourgogne.

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy (nr 5460)
Kostar: 129 kr


Frankrike, Bourgogne, Côte de Nuits, Hautes-Côtes de Nuits
Druvor: Pinot Noir
Doft och smak: Kryddig doft med inslag av fat, skogshallon, muskot och örter. I smaken kommer även upp noter av både lingon gräs.

Den här oxo helt ok, men det är klass skillnad på denna och Santenay, och i min värld är det lätt, jag lägger hellre en 50-lapp extra och tar Santenay. Det är inget fel på det här vinet, och jag tror det är bäst som ett rent sitta o sippa vin.

Favoriterna blir Ch.Seguin och Santenay….

Inga kommentarer: