onsdag 14 september 2011

Veckans Vintips - Hösten lockar med en Bandol

Så där nu har terminens kursomgång Munskänkarnas Ett betyg dragit igång, första gången är det rätt allmänt och som lärare ska man plocka fram 2 vita viner och 2 röda viner, där de ska vara varandras motsatser.

Alltså låg resp hög syra på de vita vinerna och låga tanniner resp höga tanniner på de röda vinerna. Det känns inte så kul att använda Åkessons pappkartonger på kursverksamhet men det är inte så lätt att hitta torra viner utan syra.. så…

Till första kursomgången hade vi följande viner:

De vita vinerna blev nedan:
Åkesson Terra dell'Oro Bianco (nr 22654)
Vitt vin, Torrt, Lätt & Avrundat
Doft: Diskret, neutral doft med inslag av gula äpplen och mandel.
Smak: Torr, avrundad smak med inslag av gula äpplen och jord.
Det finns absolut ingenting som lockade med detta vin, vi tycker det är supertrist både i sin förpackning, sin doft och sin smak. Billigt ja visst men prisvärt, nej knappast: 59 kr

Vitt vin, Torrt, Friskt & Fruktigt
Doft: Ungdomlig doft med inslag av melon, persika, honung och mineral.
Smak: Torr, ungdomlig, påtagligt frisk smak med inslag av gröna äpplen, citrus och mineral.
Mycket trevligt vin, bra balans och mycket fin harmoni, passar som drickavin och till lättare maträtter.
Klart prisvärt med sina 109 kr




De röda vinerna blev nedan:
Rött vin, Mjukt & Bärigt
Doft och smak: Bärig, örtig doft med inslag av jordgubbar och hallon.
Lite drag av godis, typ lite gelégodis vilket inte är så ovanligt med just Gamay druvan. Dock helt klart ett mycket trevligt vin, som passar utmärkt lite lätt kyld att ha som sippevin. Prisvärt med 65 kr. Halvbuteljen är med skruvkork och den stora är med naturkork.






La Bastide Blanche (nr 2262)
Rött vin, Stramt & Nyanserat
Doft och smak: Nyanserad, animalisk doft med fatkaraktär, inslag av plommon, björnbär, örter, lavendel och mörk choklad.
Bra vin i fin balans, något för ung och borde antingen ligga till sig några år eller hällas upp på karaff några timmar innan man har det mat. Bra druvblandning utan att någon tog över allt för mycket: 70% mourvèdre, 25% grenache, 3% cinsault och 2% carignan. Mycket prisvärt med 139 kr





Det blev det sista vinet som blev kvällens vinnare av kursdeltagarna och jag är böjd att hålla med även om jag personligen blev glatt överraskad av den mycket trevliga Georg Bruer Riesling Sauvage, ett vin jag brukar ha lite svårt för men årgången 2010 är fantastisk.

Inga kommentarer: