onsdag 6 juli 2011

Veckans Vintips: Annicas Gott o Blandat

Hej

Jag tänkte komma med några olika förslag på vad jag kallar lite slarvigt för ”husviner”. Dvs bra att ha hemma som passar till lite olika tillfällen, ni som följt bloggen ett tag kommer känna igen gamla bekantingar. Lite vitt, lite rosé, lite rött, lite bubbel, en del på bib och en del på flaskor.

Mâcon-Villages Chardonnay (nr 2295) Vitt vin, Torrt, Friskt & FruktigtKostar: 75 kr för helflaskan och lilleman går på 42 kr

Detta är ett vin som ända sedan det kom har varit en riktig favorit hos oss, hur bra som helst i sin prisklass.

Producent: Blason de Bourgogne
Råvaror: Chardonnay.
Doft: Ungdomlig doft med inslag av gula äpplen, smör och citrus.
Smak: Torrt, fruktigt vin med inslag av gula äpplen, persika, smör och citrus
Användning: Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk och skaldjur (eller till kyckling, eller i egen majestät.

Kimmeridgien Bourgogne (nr 5521) Vitt vin, Torrt, Friskt & FruktigtKostar: 99 kr

Riktigt bra prisvärd Bourgogne av en stor producent, men ändå med bra kvalitet.

Producent: J M Brocard
Råvaror: Chardonnay
Doft: Ungdomlig doft med inslag av gula äpplen, rökig mineral och grapefrukt.
Smak: Torr, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, rökig mineral och citron.
Användning: Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.


Albia Rosé (nr 2248) RosévinKostar: 89 kr

Mycket bra kvalitetsrosé från Barone Ricasoli

Doft: Bärig doft med inslag av röda vinbär, vattenmelon och örter.
Smak: Torr, bärig smak med inslag av röda vinbär, blodgrapefrukt och gräs.
Användning: Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin eller till sallader

Mulderbosch Rosé (nr 6077) RosévinKostar: 79 kr

Toppen rosé från SydAfrika

Producent: Mulderbosch Vineyards
Råvaror: Cabernet sauvignon.
Doft: Stor, bärig med inslag av svarta vinbär, smultron och gräs.
Smak: Torr, bärig smak med inslag av svarta vinbär, smultron, örter och gräs.
Användning: Serveras vid cirka 8°C som sällskapsvin, eller till stekt fisk och kyckling.

Briccotondo Barbera (nr 2773) Rött vin, Fruktigt & SmakriktKostar: 75 kr för helflaska och 61 kr om du föredrar den på halvliters butelj

Även detta en mega producent, Fontanafredda, som hade några riktigt trista år under 90-talet men nu kommit igen med råge

Producent: Fontanafredda
Råvaror: Barbera.
Doft: Fruktig, kryddig doft med inslag av fat, skogsbär, körsbär, örter, choklad och vanilj.
Smak: Fruktig, kryddig smak med inslag av fat, skogsbär, körsbär, viol och vanilj.
Användning: Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött.

Monti Garbi Ripasso (nr 5328) Rött vin, Kryddigt & MustigtKostar: 99 kr

Härligt fruktigt kryddigt bra vin från Valpolicella

Producent: Tenuta Sant' Antonio
Råvaror: 70% corvina, 20% rondinella och 10% oseletta.
Doft: Kryddig, något utvecklad doft med inslag av fat, mörka körsbär, eneträ och tobak.
Smak: Kryddigt, något utvecklat vin med inslag av fat, torkade körsbär, tobak och choklad.
Användning: Serveras vid cirka 18°C till robusta rätter av lamm- eller nötkött.

Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut (nr 7685) Mousserande vin, Vitt torrtKostar: 98 kr

Bubblet som alltid levererar

Producent: Geisweiler
Råvaror: 65% pinot noir, 20% chardonnay, 10% gamay och 5% aligoté.
Doft: Fruktig, brödig doft med inslag av gula äpplen, nougat och citrus.
Smak: Torr, mycket frisk, fruktig smak med inslag av bröd, röda äpplen, nougat och citrus.
Användning: Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404) Mousserande vin, Vitt torrtKostar: 119 kr

Loire har inte mängder med bubbel för svenska monopolmarknaden, men detta är ett av de bättre fuskbubbel jag provat.

Producent: Langlois-Chateau
Råvaror: 60% chenin blanc, 20% chardonnay och 20% cabernet franc.
Doft: Ungdomlig doft med inslag av mineral, gröna äpplen, citrus och örter. Odlingsområde
Crémant de Loire fick appellationsstatus 1975 och utgörs för närvarande av cirka 500 hektar vingårdsmark i distrikten Anjou, Saumur och Touraine.
Smak: Torr, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, honung, mineral och grapefrukt.
Användning: Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

Skörd: Manuell.

Producenten :
Langlois-Chateau grundades 1885 av Edouard Langlois och Jeanne Chateau. Idag drivs företaget, som ägs av champagnehuset Bollinger, av Michel Villedey. Egendomen omfattar 65 hektar vinodlingar i Saumur, samt mindre odlingar i Sancerre och Muscadet. Förutom mousserande viner producerar man också både vita och röda stilla viner. Vinmakare är Francois Regis de Fougerox.

30 miles Semillon Chardonnay Muscat (nr 6292) Vitt vin, Torrt, Friskt & FruktigtKostar: 189 kr

Biben som nästan smakar som flaskvin – OBS!!! Kolla förpackningsdatum noga, max 6 veckor bör det gått sedan förpackningdatum.

Råvaror: 65% sémillon, 20% chardonnay och 15% muskat.
Doft: Fruktig doft med inslag av melon, grön banan och vax.
Smak: Torr, ungdomlig, fruktig smak med inslag av melon, päron och citrusskal.
Användning: Serveras vid cirka 8°C till lättare rätter av fisk och skaldjur.

Allegrini Valpolicella (nr 2309) Rött vin, Kryddigt & MustigtKostar: 249 kr

När vi provade denna på en mässa upphälld från karaff så misstog vi oss för att det var ett flaskvin, denna är riktigt bra – OBS!!! Kolla förpackningsdatum noga, max 6-8 veckor bör det gått sedan förpackningdatum.

Producenten är Allegrini, en av de absolut bästa i Veneto
Råvaror: Corvina, veronese, rondinella och molinara.
Doft: Kryddig, fruktig doft med inslag av fat, mörka körsbär, hallon, salvia och lakrits.
Smak: Kryddig, fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, plommon, muskot och choklad.
Användning: Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

Inga kommentarer: