onsdag 29 juni 2011

Veckans Vintips - Roséfloden flyter fram med sin rosaskimrande färg

Jag fortsätter gärna på rosé vinerna nu när sommaren är här, och hade tänkt ha Lacrima egentligen, men eftersom jag gärna ser att vinerna ska gå att få tag i så sprack den idén.
Nåväl André Lurtons Bonnet är inte någon dålig ersättare, Lurton är en av de absolut bästa i Bordeaux och även välkänd i resten av världen.

Réserve de Bonnet Rosé nr: 3181
Kostar: 89 kr
Ursprung: Frankrike, BordeauxBeskrivning: Ett rosévin i en fylligare och matvänligare stil. Doften är ung, fräsch och somrig, med inslag av röda bär och citrusfrukter. Smaken är helt torr och domineras av jordgubbar och röda vinbär med en lång angenäm lite fruktbitter eftersmak.

Passar till: Utmärkt som aperitif, till picknicken, till buffémat eller lättare rätter på fisk och skaldjur. Ett perfekt allroundvin helt enkelt.

Framställning:

Företaget grundades redan 1889 och André Lurton tog över ansvaret 1956. Sedan dess har han revolutionerat vinifieringen av vin från Bordeaux och han är idag en levande legend såväl i Bordeaux som över hela världen. Produktionsfilosofin är att göra rena och druvtypiska viner som bär karaktär av sitt ursprung samtidigt som de ska vara moderna i stilen för att möta dagens förväntningar på stil och kvalité.

Jordmånen på vinfälten kring Château Bonnet består av lera, kalksten och kisel. Druvorna till denna rosé kommer från ca 20 år gamla stockar och är gjort på Merlot och Cabernet Franc, med en liten del Cabernet Sauvignon. Ingen malolaktisk jäsning sker för att bevara den friska och eleganta syran. Lagring sker därefter på rostfria tankar i 4 månader.

För dig vill försöka få fatt i Lacrima:


Lacrimarosa (nr 99265)
Kostar: 119 kr

Ursprung: Italien, Kampanien

Doft
Vacker klar rosa färg. Frisk, fruktig doft med druvtypiska inslag av persika, pioner, honung och hallon.

Smak
Medelfylligt med en bra balans mellan syra och fruktsötma. Fruktig smak med toner av persika och jordgubb. Fin mineralig avslutning. Smakar som en bra sommardag, gott!

Druvor
Aglianico c:a 95 %, resten Piedirosso, Olivella mm

Lagring
Bäst 2011-2012

Mat
Ett användbart vin till traditionella italiensk Antipasti, förrätter alltså. Även till pasta, risotto, kyckling, skaldjur och fisksoppa. Bra buffévin.

Årgång: 2010
Mastroberardino är en stor familjeegendom i Kampanien som grundades på 1700-talet i hjärtat av Irpinia av Pietro di Mastro Berardino. Kampanien ligger utmed kusten i Sydvästra Italien och området bjuder på vackert turkost hav och maffiga vulkanhöjder. Området tillhör idag de mest spännande i Italien med unika druvsorter från Antiken.

Mastroberardino är den ledande producenten i regionen och tillhör ett av de äldsta vinhusen i Italien. Egendomen omfattar 300 hektar, Mastroberardino odlar och skördar själva på ca 150 hektar och resten arrenderas ut. Odlingarna är utspridda i området som historiskt sett utgjort hörnstenen i produktionsområdena för regionens stora viner. Man odlar traditionella och gamla druvsorter som Aglianico, Piedirosso, Fiano och Greco di Tufo och använder sig av både traditionella och moderna vinifikationsmetoder.

Lacrimarosa är deras rosévin gjort på Aglianico som man har pressat varsamt för att få fram en klar aromatisk must. Alltså ett vin med karaktär som väl speglar dess terroir. Det är bra balanserat med både syra och härligt ren och fräsch frukt vilket är så karakteristiskt för Mastroberardino. Lacrima Rosa utsågs till Italiens bästa Rosévin av den mycket högt ansedde Luca Marconi.

Inga kommentarer: