torsdag 9 juni 2011

110528 – Lördag eftermiddag och Virgile Joly

110528 – Lördag eftermiddag och Virgile JolySå skulle vi då försöka finna på Virgile Joly, så in i bilen, upp mot kyrkan och titta där, där finns skylten vi sökt så efter. Kommer fram rätt sent efter utsatt tid, men får tag i en jättetrevlig tjej, förklarar vad som hänt och hon säger, inga problem, följ med mig bara, så får vi träffa Virgile som är vinmakaren himself.Supertrevlig och börjar med att fråga om vi vill se lite vinodlingar. Njae, har man sett en så har man sett alla svarar vi. ”More or less” säger han då. Istället tar han med oss i sin bil för att åka till ”vinkällaren” där vinifieringen och vinlagringen sker på franska ekfat. Virgile berättar även under promenaden om sitt arbete med sin vintillverkning, vad som händer och när samt varför han gör på vissa sätt och inte på andra.

På väg tillbaka till byn stannar han till och visar en av hans odlingar som innehåller Grenache Blanc, sedan fortsätter färden till deras provningslokal. En underbar lokal, helmysig och jättefräsch. Sedan börjar det, vi provar igenom alla vinerna, hela 8 olika. Det var dels standard vitt, 2 olika lägre klasser rött vin, ett rosé, prestige rött i flera olika årgångar, prestige vitt och så några sötnosar. Alla fantastiska och vi köpte med allt vi provade.
Virgile berättar om ett tillfälle när han svarade på ett något ovanligt telefonsamtal. I andra änden var det chefssommelieren på restaurang Savoy i Paris som ringde. Han hade provat Joly’s viner och blivit väldigt positivt överraskad. Det var första gången han hade provat ett vin från Languedoc som var så väl balanserat.

Överlag är det grundläggande att Virgiles viner är mycket rena, friska, fräscha, lätta och fina i stilen. Komplexa ja, men aldrig så att det tar över. Även hans lägre serier är riktigt bra, även om hans prestigeviner är något helt annat, de spelar en helt egen liga.

Ingenting finns på Sb’s ordinarie sortiment, däremot kan man ibland hitta hans viner via tillfälliga släpp eller genom att kontakta importören som säljer några av hans viner. Importören är Invinitum.

2 kommentarer:

Ulf Kloo sa...

En dag i Languedoc? Världens största och enligt en del kännare mest intressanta vinregion? Kom gärna hit igen och smaka viner från La Baume (totalvinnare i Syrah du Monde 2010) Domaine Les Filles de Septembre, Domaine Magellan, La Croix Belle, Allegria, Les Faïsses och "svenskgården" La Rabidote... Men vik en vecka eller två för att bara börja skumma på ytan av en fantastiskt varierad vinregion!

Annica & Peter sa...

Hej Ulf

Tack för ditt inlägg

Faktum var att Languedoc var vår "paus" under vår vinresa och vi gjorde bara en enda dag som vinresa, resten kopplade vi av vid poolen. Men det gav mycket mersmak och det är inte otroligt att det blir en mer renodlad Södra Frankrike resa längre fram.

mvh
Annica