onsdag 4 maj 2011

Veckans Vintips - Aussie, Penfolds men inte Grange

Halloj

Näää, den blir det inte än på ett tag, den är på tok för ung för konsumtion redan, men nedan är riktigt bra, flera likheter är det, samma producent, samma druva och faktiskt druvorna i nedan vin kommer från samma odlingsområde som Grange, så nya namn är ju poppis, mini amarone, mini barolo osv här kommer mitt bidrag: mini grange
(att det sedan kostar mindre än 10 procent av vad Grange kostar är ett extra plus i kanten).

Vi hade vinet i en vinprovning i vår lilla vinklubb nu i lördags och för sig själv är vinet i tuffaste laget, men tillsammans med den härliga tapas tallriken med lite salami, ost, marinerad sparris och kronärtskocka och massa annat gott så passade det perfekt.

Bolis fegar och skriver vinner ej på lagring, medan Penfolds själva hävdar att vinet vinner på ryggläge i flera år. Faktum är att de säger att vinet kommer vara på sin absoluta topp runt 2026, alltså om 15 år, men så länge behöver man inte vänta tycker jag. Visst kommer det bli bättre med ett par år, eller varför inte ordentlig luftning gärna i karaff ett par timmar innan servering.

Det är skruvkork på det här vinet, och man har väl egentligen inte gjort några större tester av långlagring av skruvkorksförsedda flaskor, undrar om inte Penfolds gör något sådant för att kunna se om man kan gå över helt till skruvkork för att minimera defektrisken. Nåja det var en liten utläggning, nu över till vinet:

Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz (nr 16320)

Kostar: 159 kr

Rött vin: Fruktigt & Smakrikt
Information om drycken
Ursprung: Australien, South Eastern Australia
Årgång: enligt importören är det 2006, enligt bolis är det 2008, men vi drack 2007
Alkoholhalt: 14,5 %
Sockerhalt: Mindre än 5,0 gram/liter

Tät, mörk, blåröd färg.
Mycket fruktig doft med rostad fatkaraktär, inslag av björnnbär, plommon, choklad och eukalyptus.
Smakrikt, mycket fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon,eukalyptus, choklad och salmiak.

Användning: Serveras vid cirka 18°C till smakrika, gärna grillade rätter av lamm- eller nötkött.

Druvor: Shiraz
Producent: Penfolds
Vingård: Kalimna

Texten nedan kommer från den tidigare importörens hemsida:

Vingården Kalimna är en av de främsta i hela Australien. Här odlas Shirazdruvor med en enorm koncentration, och därför får druvorna från Kalimna utgöra basen för Australiens mest ansedda vin - Penfolds Grange.
Från samma vingård hämtas också druvor till Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz.

Vingården, som köptes av Penfolds 1945, omfattar 145 hektar och sägs från början ha köpts för att få tillgång till bränsle för vedeldning! Områdets potential för vinodling upptäcktes emellertid snart och därmed skapades grunden för de bästa vinerna i Penfolds sortiment.Vissa delar av Kalimna är mycket gamla med vinstockar som har hunnit bli över 100 år! Så pass gamla vinstockar ger sämre avkastning än unga stockar, men kvaliteten på druvorna blir å andra sidan betydligt högre.

Inga kommentarer: