tisdag 31 maj 2011

110521 - Del två Bestheim och Michel Fonné

Fortsättning på den 21 maj 2011

Bestheim

Nästa ställe är ett jätteställe, det var som att komma in i ett varuhus, skillnaden är att man får prova allt innan man bestämmer sig för inköp eller inte. Som vanligt alltså, men i megaformat, nu är vi hos Bestheim. En producent vi provat lite olika viner från förut och blivit sådär över kvaliteten, men något ska vi väl hitta. Vi provade lite olika viner och nedan är de som vi bestämde oss för att ta med oss hem.

Cremant d´Alsace Prestige
I nosen är den mycket trevlig, torr, brödig, mintig, peppermint och faktiskt lite mineraltoner.
Munnen blev rätt nöjd och glad av en fin frisk pust av nötter, smör, massor med frukt och en härligt lång kryddig bra eftersmak som satt i länge. Mycket bra cremant.

Cremant d´Alsace Millesime – årgång 2006
En årgångscremant, det är inte så vanligt här i Alsace, trevligt ska bli spännande.
I nosen var den fylld med blommig frukt, inte kladdig, mycket nötter och faktiskt lite honung.
I munnen får vi först en rejäl fin bra balanserad rik mousse, sedan blir vinet strävt, torrt med en fin riktigt bra rik och fyllig smak. Massor med frukt och en trevlig bra eftersmak som är riktigt lång och fina hinter av citrus.Riesling, Grand Cru Vorbourg – årgång 2007
Ett riktigt bra läge, en superårgång och nästintill slutsåld, fans endast några få kartonger och endast 2 st lösa flaskor kvar av. Vi gillar Riesling, vi gillar Grand Cru läget Vorbourg och vi gillar årgång 2007.
Näsan jublar (och ber oss hämta de där två återstående flaskorna) detta är riktigt knastertorrt, mycket stramt, fina citrustoner och massor med gula frukter och en pust av smörkola.
Inne i munnen blir det en lyckosam kompott av ett stort komplext vin fyllt med nötter, smörighet utan kladd, mycket välbalanserat och en fin mjuk harmoni i eftersmaken. Behöver vi skriva att Annica rusade och hämta de två kvarvarande flaskorna?

Riesling, Grand Cru Zinnkoepflé – årgång 2008
Även denna riktigt bra med en fin nos av stram finstämd citrus, lite honung, en pust av rökig sten och massor med mineraler.
Munnen ler tillbaka och gillar den knivskarpa syran som med en hög fin bra frukt blir mycket välbalanserat. Vi känner en hel del citrus, honung och fin stram, fruktig lite besk eftersmak.

Gewurztraminer, Grand Cru Zinnkoepflé – årgång 2009
Bra läge som tydligen även funkar för Gewurztraminer, för i nosen blir detta mer än bra, det är fyllt med kryddor, chark, rökig fruktig och lite skön sötma som ändå är stram, ett komplext vin.
Munnen diggar denna skarpt och vad annat att vänta när man får in fina noter av rökig frukt, fin hög bra syra i bra balans med det söta, och en eftersmak som sitter i ett bra tag.

Riesling, Grand Cru Zinnkoepflé, Vendage Tardive – årgång 2007
Lite halvsöt men långt i från sirapskladd, i nosen är den riktigt torr, mycket stram med mycket citrus och en hel del äpplen.
Munnen nickade och bad oss hämta två buteljer från hyllan, den gillade den fina kompotten av nötter, smör, bröd och så denna mjuka fina välbalanserade stramheten och så lång härlig eftersmak.

Det blev några flaskor, och framför allt kommer vi se fram emot Riesling Grand Cru Vorbourg. Ett läge som vi gillar skarpt.


Michel Fonné

Så till dagens sista besök. Michel Fonné har haft några finfina riesling i tillfälliga släppet tidigare i Sverige och det är så vi kommit i kontakt med hans viner. Då var har han hos Bristly, nu har han bytt till Winelist som mestadels går mot restaurangsortimentet, men en privatimport ska vi väl kunna lyckas med.

Cremant d´Alsace Cuvée Premium, Blanc de Noir
En Cremant på hundra procent Pinot Noir, vi brukar ju “digga” Champagne som är blanc de noir.
Riktigt fin bra torr ren bra stramhet i nosen och så glider en hel del frukt upp och balanserar riktigt bra mot torrheten.
I munnen är den mycket välbalanserad, bra ren fin frukt, lite brödig smak, med toner av choklad med en mycket lång, fin bra eftersmak.

Riesling, Grand Cru Mambourg – årgång 2005
Detta var snäppet bättre än hans ingångsserie, och ett av Alsace bättre lägen och så en bra vinmakare, klart att nosen gillade detta och framförallt när den får känna denna fina torra stramhet i kombination med fina nyanser av fruktighet, massor med gula frukter och en hel del citrus, aningen påbörjad petroleum.
När vi smakade på den nickade vi mot varandra och sa: perfekt helt i vår melodi
En fin helt torr, ren frisk och mycket fräsch ton med mycket torkad frukt, en hel del aprikoser och lång kraftig bra stram eftersmak.Gewurztraminer, Grand Cru Marckrain – årgång 2005
I nos och mun mycket komplex, massor med frukt och kryddor, något söt dock utan flabbig kladd, oerhört bra lång kraftig fin välbalanserad eftersmak. Mycket välgjort vin.

Gewurztraminer, Grand Cru Marckrain – årgång 2006
Glömde tyvärr göra anteckningar, men även denna årgång imponerade så pass på oss att vi köpte även denna med oss.

Riesling, Vendage Tardive – årgång 2004
I nosen är denna välbalanserad mellan stramheten och fin sötma och otroligt mycket fin frukt.
Munnen tycker om det här, mycket bra fin harmoni och en härlig fin komplex eftersmak.

Inga kommentarer: