fredag 27 maj 2011

110516 - Besök hos Gustave Lorentz och Marcel Diess

Måndag 16 Maj 2011
Vi tog oss bort mot Maison de Vin Alsace lite utanför Colmar och fick fatt i en fantastiskt bra guidebok med (nästan) alla producenter och alla byar. Om du kan bynamnet men inte producenten eller tvärtom så hittar du rätt.
Kanon, den skulle vi haft hemma under planeringen.
Under eftermiddagen lyckades vi även hinna med två riktigt bra producentbesök
(vi kallar dem så oavsett om det är en butik eller hos producenten).
Först Gustave Lorentz och sedan även Marcel Deiss, bägge i Bergheim.Gustave Lorentz
För 5 år sedan var vi inte så imponerade av deras viner, konstigt nog, för vi har druckit dem hemma och gillat dem. Men inte på plats, så vi var något spända hur det skulle vara den här gången. Helt annorlunda kan vi konstatera.
Mycket goda viner, vi provade ett gäng olika Rieslings, både spannet under Grand Cru men även Grand Cru vinerna.
Likadant med Gewurtztraminer, provade sedan även lite sötare viner och bestämde oss för en 6-8 flaskor som vi ville ha med hem.
Avslutade med en mycket trevlig Cremant de Alsace som tyvärr inte finns hemma i Sverige.Marcel Diess
Även denna producent besökte vi för 5 år sedan, då kom man in i huset och det var nog deras bostadshus faktiskt och vi hade sonen i huset som lät oss prova ett par 4-5olika viner.
Nu gick vi in i samma hus men så fort vi kommit innanför dörren så insåg vi att det har hänt en del på dessa 5 år. Borta var den lilla publiknande mörka miljön istället var det nu två olika provningslokaler. Inte lika mysigt men för vinprovningsdelen var det bättre så klart. Vi testade 5 olika viner och bestämde oss för att 3 av dessa skulle med hem.

Vi lade märke till att några av vinerna var märkta Alsace 1er cru och undrade nyfiket vad avsikten med det är.Förklaringen är att Deiss med flera vill införa en 1er cru-klass för att vissa lägen är bättre än vanliga AOC Alsace och man vill därför särskilja dessa. Man vill påverka och påskynda den reglerande organisationen som bestämmer lagar och regler i Alsace. Nu är det inte så enkelt då det finns negocianter som köper mycket av sina druvor. Priserna kommer nämligen med all säkerhet gå upp och det vill dom såklart förhindra. Vi får avvakta och se vad som händer framöver. Organisationen som Marcel Diess har att förlita sig på är INAO, vilket är samma som beslutat om de 51 olika Grand Cru lägena.

Sedan letade vi oss fram till Buffalo Grill där vi åt middag för 5 år sedan. Och det var gott och prisvärt även denna gången.
In på LeClerc för att införskaffa vatten och en extra flaska vin, och så hem till sängen.

Inga kommentarer: