onsdag 15 december 2010

Veckans Vintips - Vi fortsätter på vår bubblande bana

Hej igen

De flesta känner ju till att det är bara bubbel från Champagne som får heta Champagne, men vad många kanske inte vet är att även vanligt bubbel kan många gånger vara riktigt bra, och veckans tips är ett sådant vin. Det har legat i beställningssortimentet ett tag men blivit så omtyckt och beställt att det från 1 första oktober gick upp i ordinarie sortimentet.

Champagne är ofta på en kombination av den gröna Chardonnaydruvan och de blåa Pinot Noir och Pinot Meunier. Är det en blanc d´blanc är det bara Chardonnay och är det en blanc d´noir så är det bara gjort på de blåa druvorna.

Nedan bubbel som alltså är en Cremant och kommer från Loire består av 60 procent Chenin Blanc, 20 procent Chardonnay och 20 procent Cabernet Franc, inte många likheter med en Champagne på druvorna eller hur men ett riktigt bra vin.

Jag skulle nog inte ha det till mat utan rekommenderar min specialkombination nämligen naturchips, låter inte klokt ihop men passar så bra tillsammans.

Langlois Crémant de Loire Brut (nr 7404)
Kostar: 119 kr
Land Frankrike

Distrikt Crémant de Loire
Alkoholhalt 12,5 %
Färg Ljusgul färg.

Ungdomlig doft med inslag av mineral, gröna äpplen, citrus och örter.
Torr, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, honung, mineral och grapefrukt.
Serveras vid cirka 8°C som aperitif eller till lättare rätter av fisk och skaldjur.

Hållbarhet Vinner inte på lagring.
Druvsorter/råvaror 60% chenin blanc, 20% chardonnay och 20% cabernet franc.
Provad årgång
Provningsdatum 2010-07-27
Producent Langlois-Chateau
Sockerhalt 10 gram/liter
Tillsatser
Jordart/jordmån
Lagring
Odlingsområde Crémant de Loire fick appellationsstatus 1975 och utgörs för närvarande av cirka 500 hektar vingårdsmark i distrikten Anjou, Saumur och Touraine.
Skörd Manuell.
Producentbeskrivning Langlois-Chateau grundades 1885 av Edouard Langlois och Jeanne Chateau. Idag drivs företaget, som ägs av champagnehuset Bollinger, av Michel Villedey. Egendomen omfattar 65 hektar vinodlingar i Saumur, samt mindre odlingar i Sancerre och Muscadet. Förutom mousserande viner producerar man också både vita och röda stilla viner. Vinmakare är Francois Regis de Fougerox.
Tillverkning
Vinifiering Traditionell metod, vilket bland annat innebär att vinets andra, kolsyregivande jäsning skedde i butelj.

Inga kommentarer: