söndag 26 december 2010

Veckans Vintips - Del tre, dax för rött

När det är dags för rött så hamnar jag oftast i Italien, ibland Toscana, ofta Veneto och gärna i Piemonte.

En av mina favoritproducenter från Toscana är den härliga superproducenten:
Marchesi Mazzei, Castello di Fonterutoli. Vilka viner de producerar alla gärna på mitt bord oavsett om det är en vardagsmiddag eller festmiddag med gäster,
här kommer tre av deras viner i olika prisklasser.

Serrata Belguardo (nr 22955)
Kostar: 99 kr
Land Italien
Distrikt Maremma Toscana
Alkoholhalt 13,5 %
Mörk, röd färg.
Nyanserad, kryddig doft med rostad fatkaraktär, inslag av körsbär, lavendel, tobak, peppar och mintchoklad.
Stramt, kryddigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av körsbär, plommon, lavendel, tobak och choklad.
Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

Hållbarhet Kan lagras.
Druvsorter/råvaror 80% sangiovese och 20% alicante nero.
Provad årgång 2008
Provningsdatum 2010-05-20
Producent Marchesi Mazzei
Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter

Fonterutoli (nr 32229)
Kostar: 149 kr
Land Italien
Distrikt Chianti Classico
Alkoholhalt 13,5 %
Tät, mörk, blåröd färg.
Nyanserad, kryddig doft med karaktär av rostade ekfat, inslag av mörka körsbär, salvia, tobak, plommon och choklad.
Nyanserad, kryddig, stram smak med tydlig rostad fatskaraktär, inslag av mörka körsbär, salvia, plommon, tobak och svart te.
Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av mörkt kött.

Hållbarhet Kan lagras.
Druvsorter/råvaror Sangiovese
Provad årgång 2008
Provningsdatum 2010-05-20
Producent Marchesi Mazzei
Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter

Castello di Fonterutoli (nr 32130)
Kostar: 289 kr
Land Italien
Distrikt Chianti Classico
Alkoholhalt 14,0 %
Tät, mörk, röd färg.
Nyanserad, kryddig doft med rostad fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, plommon, kaffe, salvia och mörk choklad.
Stramt, nyanserat, kryddigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av torkade körsbär, plommon, kaffe, mörk choklad och tobak.
Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

Hållbarhet Kan lagras.
Druvsorter/råvaror 90% sangiovese och 10% cabernet sauvignon.
Provad årgång 2006
Provningsdatum 2009-09-21
Producent Marchesi Mazzei
Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter

Veneto, som är väl mest känt för sina fina Amarone viner, men det finns ju så mycket mer än Amarone, deras Ripassoviner t ex går inte av för hackor, jag har valt ut ett favorithus med kanonbra Ripasso och riktigt prisvärd Amarone.

Monti Garbi Ripasso (nr 5328)
Kostar: 99 kr
Land Italien
Distrikt Valpolicella
Alkoholhalt 14,0 %
Röd färg.
Kryddig, något utvecklad doft och smak med inslag av fat, mörka körsbär, eneträ, choklad och tobak.
Serveras vid cirka 18°C till robusta rätter av lamm- eller nötkött.

Hållbarhet Vinner inte på lagring.
Druvsorter/råvaror 70% corvina, 20% rondinella och 10% oseletta.
Provad årgång 2008
Provningsdatum 2010-08-12
Producent Tenuta Sant' Antonio
Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter

Amarone Selezione Antonio Castagnedi (nr 28002)
Kostar: 249 kr
Land Italien
Distrikt Amarone della Valpolicella
Alkoholhalt 15,5 %
Mörk, röd färg.
Stor, nyanserad, kryddig doft och smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, katrinplommon, lakrits och choklad. Lite kaffe, nötter och fin avslutning av kakao.
Serveras vid cirka 18°C till lagrade hårdostar eller till smakrika rätter av mörkt kött

Hållbarhet Kan lagras.
Druvsorter/råvaror Corvina, rondinella och molinara.
Provad årgång 2006
Provningsdatum 2009-11-03
Producent Tenuta Sant' Antonio
Sockerhalt 7 gram/liter

Favorithemorten är nog iaf Piemonte, maten, vinerna, människorna, naturen ja allt lockar till Piemonte.

Briccotondo Barbera (nr 2773)
Kostar: 75 kr
Land Italien
Distrikt Piemonte
Alkoholhalt 13,5 %
Mörk, blåröd färg.
Fruktig, kryddig doft och smak med inslag av fat, skogsbär, körsbär, örter, choklad och vanilj.
Användning Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött.

Hållbarhet Vinner inte på lagring.
Druvsorter/råvaror Barbera.
Provad årgång 2009
Provningsdatum 2010-05-20
Producent Fontanafredda
Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter

Langhe Nebbiolo Fontanafredda (nr 22300)
Kostar: 99 kr
Land Italien
Distrikt Langhe
Alkoholhalt 13,5 %
Röd färg.
Kryddig, nyanserad doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, korint, lavendel och örter. I eftersmaken sitter det kvar en balans av kakao och läder kryddat med lite örter.
Användning Serveras vid 16-18° till robusta rätter av nöt- eller viltkött.

Hållbarhet Vinner inte på lagring.
Druvsorter/råvaror Nebbiolo.
Provad årgång 2008
Provningsdatum 2010-05-06
Producent Fontanafredda
Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter

Sito Moresco 2008 (nr 94786)
Kostar: 299 kr
Land Italien
Distrikt Langhe
Alkoholhalt 14,5 %
Mörk, rödblå.
Stor, nyanserad, kryddig doft och smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, lavendel, tobak, kaffe och choklad.
Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av nöt- eller viltkött.

Hållbarhet Kan lagras.
Druvsorter/råvaror 35% nebbiolo, 35% merlot och 30% cabernet sauvignon.
Provad årgång 2008
Provningsdatum 2010-10-27
Producent Gaja
Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter
Tillsatser
Jordart/jordmån
Lagring Ett år, på ett till två år gamla barriquer (225-liters ekfat).
Odlingsområde Langhe ligger söder om staden Alba i Piemonte. Druvorna till detta vin hämtades från flera vingårdar i Barbaresco, Treiso (Barbaresco) och Serralunga (Barolo).
Skörd
Producentbeskrivning Angelo Gaja har sedan tidigt 60-tal drivit på utvecklingen av vinnäringen i Piemonte. Han introducerade bland annat temperaturkontrollerade ståltankar, franska barriquer, kontrollerad malolaktisk jäsning och internationella druvsorter. Vinmakare är Guido Rivella.
Tillverkning
Vinifiering Musten från varje druvsort jäste för sig på ståltankar i två veckor. Efter den malolaktiska jäsningen blandades vinerna.
Övrigt Sito Moresco lanserades första gången 1991.

Barolo Serralunga d'Alba (nr 2305)
Kostar: 235 kr
Land Italien
Distrikt Barolo
Alkoholhalt 14,0 %
Röd färg med tegelnyans.
Komplex, aningen animalisk, kryddig doft och smak med fatkaraktär, inslag av plommon, mörk choklad, viol och tobak.
Serveras vid cirka 18°C till rätter av lamm-, nöt- eller viltkött.

Hållbarhet Kan lagras.
Druvsorter/råvaror Nebbiolo
Provad årgång 2005
Provningsdatum 2009-12-01
Producent Fontanafredda
Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter

Finns det ingenting utanför Italien?
Jo såklart, USA har en del riktigt bra viner, för att inte tala om Frankrike, men är man Italiofil så är man...

Inga kommentarer: