söndag 26 december 2010

Veckans Vintips - Del fyra och sötnosar

Sött varför inte, det finns så mycket trevliga viner. Här kommer några av mina favoriter.

Frankrike - Bordeuax - Graves

Château Menota (nr 4087)
Kostar: 122 kr
Distrikt Graves Supérieures
Alkoholhalt 14,0 %
Gul färg.
Fruktig, aningen jordig doft med inslag av torkade aprikoser, mandelmassa och pomerans.
Sött vin med inslag av torkade aprikoser, mandelmassa och apelsinskal.
Serveras vid 8-10°C till smakrika desserter eller grönmögelost.

Hållbarhet Vinner inte på lagring.
Druvsorter/råvaror Sémillon 60%, sauvignon blanc 30%, muscadelle 10%
Provad årgång 2008
Provningsdatum 2010-09-21
Producent Bordeauxslott
Sockerhalt 88 gram/liter

Frankrike - Bordeaux - Sauternes

Château Grillon (nr 4115)
Alkoholhalt 14,0 %
Gul färg.
Nyanserad doft och smak med inslag av fat, aprikomarmelad, honung, apelsin, mandelmassa och saffran.
Serveras vid cirka 10°C till fruktdesserter, lagrad ost eller feta patéer.

Hållbarhet Vinner inte på lagring.
Druvsorter/råvaror Sémillon och sauvignon blanc.
Provad årgång 2008
Provningsdatum 2010-11-16
Producent Bordeauxslott
Sockerhalt 115 gram/liter

Frankrike - Loire

Moulin Touchais (nr 4196)
Land Frankrike
Kostar: 209 kr
Distrikt Coteaux du Layon
Alkoholhalt 13,5 %
Gyllengul färg.
Stor, druvtypisk, utvecklad doft med inslag av pomerans, vått ylle, mandelmassa och honung.
Söt, druvtypisk, mycket frisk, utvecklad smak med inslag av honung, vått ylle, svamp, torkade aprikoser och mandelmassa.
Serveras vid 8-10°C till fruktdesserter och till grönmögelostar.

Hållbarhet Kan lagras.
Druvsorter/råvaror Chenin blanc
Provad årgång 1995
Provningsdatum 2007-08-17
Producent Touchais
Sockerhalt 83 gram/liter

Italien - Soave

Col Foscarin Recioto di Soave 2006 (nr 94433)
Kostar: 119 kr - ett fynd som tidigare kostade 149 kr
Land Italien
Distrikt Recioto di Soave
Alkoholhalt 13,5 %
Ljus, orangegul färg.
Stor, utvecklad doft med inslag av fat, aprikosmarmelad, honung, apelsin och mandelmassa.
Söt, utvecklad, mycket frisk smak med inslag av fat, aprikosmarmelad, honung, apelsin och mandelmassa.
Serveras vid 6-8°C till frukt- och bärdesserter.

Hållbarhet Vinner inte på lagring.
Druvsorter/råvaror Garganega.
Provad årgång 2006
Provningsdatum 2010-06-21
Producent Gini
Sockerhalt 109 gram/liter

Inga kommentarer: