onsdag 27 oktober 2010

Veckans Vintips - Sista passet med Druvkursen och Pinot Noir

Hej igen

Saft, saft hallonsaft, ja så kan det låta när man hör andra prata om druvan Pinot Noir och visst, i sina sämre uppenbarelser så är den inte något speciellt att prata om. Men om man hittar lite bättre viner så får man ljuvliga underbara upplevelser i munnen.

Vi hade en Pinot provning hemma innan det var dags för druvkursen och jag tar faktiskt ett av vinerna därifrån, eftersom visst det fanns riktigt bra viner även på druvkurskvällen, men det som verkligen var bäst var en tungviktare från beställningssortimentet för runt 400 pix så kommer den som en extra "godis".

Pinot Noir, ja det röda Bourgognes egen nationaldruva och vilka viner det kan bli av druvan, sedan är den även väl representerad i Champagne, en Blanc d Noir är något av det bästa jag kan få i skänkt mitt champagneglas. Men men nu är det rött som gäller och jag har valt ett vin från Nya Zeeland som jag själv håller mycket högt. En riktig superproducent som bara levererar kvalitet efter kvalitet om man frågar min nos och mun. Så håll till godo, vad sägs om följande...

I näsan får man upp lite toner av apelsinmarmelad, örtig citrus kryddig, lite drag av kryddnejlika och lite fina toner av exotisk frukt. Faktiskt lite coca-cola inte något negativt alls. I munnen blev man lika glad när den fylldes av aromer av sötfrukt, en varm men ändå frisk och med bra syra, lite ingefära, röda frukter och en riktigt bra eftersmak.

Stoneleigh Pinot Noir (nr 16394)
Kostar: 129 kr
Land Nya Zeeland
Distrikt Marlborough

Alkoholhalt 14,0 %
Färg Ljus, röd färg.

Doft Kryddig, nyanserad doft med inslag av fat, mogna jordgubbar, plommon och cola.
Kryddig, nyanserad smak med inslag av fat, mogna jordgubbar, ingefära och muskot.
Serveras vid cirka 16-18°C till rätter av ljust kött, elller till inte allför smakrika rätter av lammkött.

Hållbarhet Vinner inte på lagring.
Druvsorter/råvaror Pinot noir
Provad årgång 2009
Provningsdatum 2010-08-30
Producent Stoneleigh Vineyards
Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter

Inga kommentarer: