söndag 24 oktober 2010

Munskänkarna - Druvkurs - Lektion sex - Syrah/Shiraz

Har man en inneboende fakir så lär man gilla den här druvan. Den kan ge viner som är fylliga, smakrika, kryddiga i tungviktsklassen. Som att få en rak höger från Mike Tyson.
Typiska aromer är nejlikor, viol, björnbär, rök, charkuterier, peppar och med lite ålder framhävs läder, tobak och choklad. Druvan har de senaste 10-20 åren tagit sig fram från en lite undanskymd tillvaro.

Dess ursprung är troligen från Rhône där den har odlats sedan romarna ockuperade området. I Australien har den odlats sedan 1830-talet. Nu odlas den även i t.ex. Kalifornien, Spanien, Chile.
Den vill inte ha det för varmt då den snabbt blir övermogen och tappar de blommiga aromerna. Är det för svalt så får druvan drag av rotfrukter. Det är därför viktigt att skörda vid rätt tidpunkt.

I nya världen heter druvan Shiraz och i Frankrike heter den Syrah. Som Shiraz blir vinerna mer sötfruktiga i stilen. Om vinerna från nya världen heter Syrah så betyder det att producenterna gör ett vin som mer liknar vinerna från Rhône. Omvänt så kan franska producenter göra Shiraz-viner som blir åt nya världen-stilen.
Ett av världens mest långlivade rödviner kommer från Australien och heter Penfolds Grange. 40-50 år kan den lagras utan problem. Andra riktigt bra viner är Guigals La-La-La-viner och Henschke Hill Of Grace.

På vår druvkurs får vi tyvärr nöja oss med något enklare viner. Men det betyder inte att de är mindre goda för det. Så dags att prova viner...Peter Lehman, The Barossa Shiraz, Barossa Valley, Australien, Nr 16381 – Kostar 119 kr

Färgen är mörkt blåröd, kanten har drag av lila och det är en fin viskositet

I näsan kommer det upp en behaglig ton av chark, rök, kryddig, finstämd vanilj från faten. Aningen av tobak och lite choklad i avslutningen. Vi känner även av torkade plommon, dadlar, sötfruktiga bär, körsbär och lite te. Några snurrar senare kom det även upp lite sötlakrits.

Munnen blir rätt nöjd när den får en hög fin syra i bra balans, lite olika kryddor, aningen peppar, troligen vitpeppar och fina nyanser från faten. Mycket frukt och fina inslag av eukalyptus.
Den är fyllig, stram, innehåller mörka bär, plommon, lite te och en lång fin välbalanserad eftersmak.


Crozes-Hermitage, E Guigal, Norra Rhône, Frankrike, Nr 2802 – Kostar 169 krFärgen är något lättare än föregångaren, körsbärsröd med en blekröd kant.

Mums, en härlig doft av mustig frukt, med mörka fina nyanser, lite mynta och eukalyptus. Några snurrar på glaset och en härlig charkig ton med finstämd rök. Den är även lite småkryddig, bra inslag av rotfrukter och faktiskt lite choklad. Ett underbart vin redan på doften.
Munnen blir inte lessen, det kommer upp både mörka frukter, bär, lite syrliga lingon, lite rönnbär och faktiskt ett drag mineraler, mynta och en otroligt fin bra eftersmak som inte är lika kraftig som föregångaren.

Cornas Les Arènes, M. Chapoutier, Norra Rhône, Frankrike, Nr 75146 – Kostar 299 krFärgen är ljust röd och en blek klar röd kant

Svår att hitta några toner i doften, skulle nog vinna på att luftas ordentligt innan provningen, dock med några snurrar kommer det fram lite kryddor, kanske lite kryddnejlika och lite frukt, mjuka fat med fin vaniljton.

Munnen får en pust av medelhög syra, med finstämda kryddor, något stram, lite köttig, drag av bitterhet kan vara lite inslag av körsbärskärnor som orsakar bitterheten. En fin medellång fyllig eftersmak.Fonterutoli Chianti Classico, Mazzei, Toscana, Italien, Nr 32229 – Kostar 149 kr

Medelljust röd färg, fin bra klar kant

Sniff sniff, vad är detta, inte är det väl syrah, den här visar ju upp choklad, läder och finstämda mörka bär, lite mustig ton, mjukt rostade fat med fin vaniljtouch. Näää detta är nog en ”buse”.

I munnen blir vi mer o mer säkra på att detta inte är någon syrah, det är fina toner av körsbär, blåbär, drag av björnbär. Den bjussar på härlig frukt, syrliga fast ljusa bär och en underbar kryddighet. När det efter några extra snurrar kommer upp en härlig chokladpust med lite välbalanserad tobakskänsla så är vi inte kvar i Syrah-land. Bra medellång eftersmak som lämnar en känsla av välbehag i munnen.

Barolo Marcenasco, Renato Ratti, Barolo, Piemonte, Italien, Nr 94496 – Kostar 343 kr


Färgen säger att nu är vi absolut inte kvar hos Syrah, denna är brun mot tegelröd och har fintegelröd kant.

Nosen jublar över rosor, nyponbuskar, vildrosor, lite fin parfym och kallt the, vidare finner vi härliga drag av sötmandel, björnklister och violer – vi är i Barololand… absolut men vilken Barolo är det??

I munnen blir det först strävt, stramt och med ett bra bett, några rejäla luftsnurrar och vi hittar syrliga bär, lite rosor, fin frukt och faktiskt en klar nyans av tryffel.

Kvällen bästa vin utan tvekan var Barolon, men det är ju Syrah som är tema så veckans vinnare för oss blev Crozes-Hermitage, E Guigal, Norra Rhône, Frankrike.

Inga kommentarer: