söndag 24 oktober 2010

Munskänkarna - Druvkurs - Lektion fem - Cabernet Sauvignon

Det är inte för inte den kallas Kungen av rödvinsdruvor – King Cab, om du vill. Precis som Chardonnay så odlas CS mer eller mindre över hela världen. Det finns flera anledningar till detta. En är att den är väldigt lätt att odla då den trivs överallt där det finns tillräckligt med värme. Den bevarar sin karaktär oavsett om den återfinns i BiB, de dyraste Bordeauxvinerna eller som i Kaliforniens överprisade kultviner. Naturligtvis med viss klasskillnad. Men ändå. Sedan är det ju väldigt gott att dricka CS-viner.

Med hjälp av DNA-analys har man konstaterat att dess föräldrar är Cabernet Franc och Sauvignon Blanc. Verkar ju uppenbart om man ser till namnet, men att spåra ursprunget om NÄR druvan uppstod är inte så enkelt. Det finns helt enkelt inte dokumenterat.
Om den odlas i för varma regioner så finns risken att vinerna blir allt för syltiga med drag av kokta bär. Är det istället för svalt mognar inte druvan och ger gräsiga, gröna paprikatoner.
I Bordeaux trivs CS väldigt bra i grusjordar som lagrar värme på dagen och sedan avger den på natten. Jorden bör dessutom ha bra dränering. Detta är såklart inte lika viktigt i varmare regioner som t.ex. Australien.

Det är ju Bordeaux som står som förebild för många vintillverkare världen över. Inte så konstigt då Bordeaux sedan mitten på 1800-talet tillverkat viner som blivit erkända för dess koncentrerade, komplexa och eleganta stil. Men nu är faktiskt inte CS den mest odlade druvan i Bordeaux, det är Merlot. Anledningen är att de välbehövliga grusjordarna inte existerar överallt samt att man genom att odla fler druvsorter kan gardera sig mot ojämna årgångar. De flesta producenter blandar därför CS med andra druvor som Merlot och Cabernet Franc. Denna blandning är den klassiska Bordeauxblandningen.

CS är en druva som älskar ekfat så pass mycket att jag undrar om det över huvud taget finns CS som inte lagrats på ek. Någon där ute som vet? Det är framför allt fransk ek som används då amerikansk ek kan ge lite för mycket vaniljsmak men båda typerna kan givetvis kombineras.
CS känns igen på sin typiska svartvinbärsdoft. Som yngling har den drag av mörka körsbär och plommon och med ålder kommer cederträ och cigarrlåda. Vinerna kan även ge ifrån sig doft och smak av tobak, mynta, eukalyptus, björnbär och cassis. Nu till det praktiska momentet:


Vina Chocolan Cabernet Sauvignon Reserva, Maipo, Chile Nr 73167 – Kostar 117 kr – Årgång 2007

I näsan var den först något ekig, vilket lugnade ner sig, fullt av mörka bär, fruktig, fyllig, svarta vinbär, anade en ton av gräs?? Vi kände även drag av syrlig frukt och toner av ceder.
Smaken, var fylld av kaffe, vanilj, röda bär, med en bra längd, dock något tunn i smaken. Först var den även något stram, sträv, hög syra vilket lugnade ner sig efterhand den var i glaset.
Trevlig, men tveksamt om vi tycker den är värd 117 kr

Peter Lehman Barossa Cabernet Sauvignon, Barossa, South Australia Nr 16477 – kostar 124 kr – Årgång 2006

Nosen fick en dust av jordig källare, lite småfuktig, dammig och efter stund drag av kryddor, efter ytterligare några snurrar på glaset hittade vi lite mogna bär, lite eukalyptus och nyanser av rotfrukter.

Annica tyckte detta vin var surt, beskt, bitter med en kort eftersmak (ingen höjdare med andra ord) Peter var inte riktigt lika nego utan tyckte den hade en bärig, syrlig lite bitter ton.

Sammantaget, kvällens besvikelse, vi har provat Peter Lehman tidigare med goda erfarenheter, men denna var inte alls i vår smak och absolut inte värd 124 kr

Château Belgrave, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrike Nr 3925 – kostar 289 kr – Årgång 2006

Sniff sniff, fruktig med finstämda mörka bär, lite stallig och ”cabbig”. Några snurrar till så kom det upp lite kaffe, vanilj, finstämda rostade ekfat. Anar att denna kan bli tuff utan mat, men men är det provning så är det.

Den var dock inte så tuff i munnen, härliga toner av frukt, vaniljekig, med fina mörka bär, medelfylligt vin, med sköna nyanser av syrlighet och fina ljusa bär, mild ton av kaffe och en kort men bra eftersmak.

Sammantaget ett bra vin från Bordeaux, något dyr i förhållande till vad det smakade men skulle man prova den till mat så är det säkert prisvärt.

Sterling Vintners Cabernet Sauvignon, Napa Valley, California Nr 75657 – Kostar 179 kr – Årgång 2005

Mums, nosen fylldes med mynta, eukalyptus, vanilj, svarta vinbär och återigen fina nyanser av kaffe. I munnen minst lika trevlig, fruktig, kryddig, toner av pepparmint, Annica tyckte den påminde om After Eight. Annat vi hittade var mörka bär och finstämda toner av ekfat.

Kvällens vinnare, tyvärr i beställningssortimentet, men vilket vin, kan verkligen rekommenderas.

Alto Shiraz, Stellenbosh, Sydafrika Nr 94400 – Kostar 139 kr – Årgång 2008

Kvällens buse, alltså vinet vi skulle försöka hitta som icke Cabbe. I näsan blev det jordiga toner, med lite kaffe och stallighet – påminde alltså om en renrasig Cabbe, men så kom det lite köttiga toner, lite rökighet, lite chark och tondrag av gummi (vad är detta??)

Munnen fylldes av en sträv, stram, frisk bra syra, finstämda ljusa bär med en trevlig bra eftersmak. Lite mer luft och så kom även rökig chark upp i munnen, nu var vi rätt säkra på att detta inte var någon Cab, men vad kunde det vara? Rökig, charkig, drag av gummi o lite peppar, kunde det vara en Syrah/Shiraz? Vilket det visade sig vara. Utmanade Napa Valley vinet som kvällens favorit men fick nöja sig med andra plats.

Inga kommentarer: