söndag 3 oktober 2010

Chateau Phélan Ségur 2002Dax för ytterligare en av våra primörer från årgången 2002, den utskällda årgången men som faktiskt inte är så illa alla gånger, vi har iaf inte blivit svårt besvikna på de primörer vi köpte av årgången.

Chateau Phélan Ségur ligger i Saint-Estèphe i Bordeaux. Från svenske importören Hjo Grosshandel kan vi läsa att slottet kom till via irländsk inblandning genom familjen Phélan som i slutet av 1700-talet bosatte sig i Bordeaux. I början av 1800-talet slog familjen ihop egendomarna Clos de Garramey och Château Ségur och slottet fick sitt nuvarande namn. Det nyligen renoverade 1800-talsslottet ligger i de södra utkanterna av byn Saint-Estèphe i norra Médoc. Slottets vingårdar är utmärkt belägna just angränsande Château Montrose och Château Calon-Ségur. Château Phélan-Sègur ägs sedan 1985 av Xavier Gardinier som efter sitt övertagande väsentligt höjt kvaliteten på vinet. Slottet är klassat som Cru Bourgeois.

Merparten av druvorna är Cabernet Sauvignon som ofta är blandat med Merlot. Det får jäsas på ståltankar innan det lagras c:a 14-18 månader på ekfat varav ofta hälften är helt nya fat och resterande av blandade åldrar.

Nåväl hur doftade och smakade kvällen middagsvin då???

Nosen kände direkt av lite multna löv, lite läder, kaffetoner, drag av mustig stall och sadelkammare, efter stund kom det upp lite mörka bär, aningen av cassis och lite blyertspenna och så en stuns av vitpeppar. Peter kände lite drag av godiset lakrisal, inte helt oväntat då jag tidigare även känt av lite lakrits.

I munnen fick vi en klunk av ett stramt, friskt vin med en bra hög syra med mjuka fina sandiga tanniner, och fin ton av syrliga röda vinbär. Peter känner av en fin ton av mörk bitter choklad. En riktigt bra eftersmak med en härlig kryddig ton som låg kvar bra i munnen.

Till maten en grillad rostas med potatisgratäng och en härlig svampsås så satt det här vinet som handen i handsken. Toppen....

Inga kommentarer: