torsdag 9 september 2010

Veckans Vintips - Fransk favorit i ny årgång

Hej vinvänner

Denna har jag haft med tidigare som veckans vintips, men nu är det ny årgång och denna är fortfarande en av de bättre vita Bourgogner jag druckit, troligen den mest prisvärda iaf.

Minns så väl när vi fick prova det första gången, på en vinmässa i Malmö, i september och Enjoy hade med sig några viner som skulle komma med i fasta sortimentet från 1 oktober samma år.


Vilket vin, härlig doft med sprakande mineraler, krämighet och feta nötter i bra balans med en frisk härlig syra. Sedan i munnen blev man inte mindre besviken, vi tittade på varande och konstaterade att detta är ett bra vin, och bra vita Bourgogner brukar ligga på minst 200 kr o uppåt, snacka vår förvåning när vi sneglade ner i pappret och konstaterade aha... 73 spänn...

Länken hänvisar till bolis och visar på årgång 2008, men det är niorna som nu kommit, kan finnas bådadera på ert lokala bolag.

Mâcon-Villages Chardonnay 2009 (nr 2295)
Kostar: 73 kr
Land Frankrike
Distrikt Mâcon-Villages
Alkoholhalt 12,5 %
Färg Gul färg.
Ungdomlig doft och smak med inslag av päron, gula äpplen, smör och citrus. Torrt som en riktigt bra vit Bourgogne.
Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk och skaldjur.

Hållbarhet Vinner inte på lagring.
Druvsorter/råvaror Chardonnay.
Provad årgång 2009
Provningsdatum 2010-06-28
Producent Blason de Bourgogne
Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter

Importören är Enjoy Wines, några som tidigare hette Enosvecia och främst hade Italienska producenter i portföljen, inte så konstigt att vi hittade dem kanske. Sedan bytte de namn och utökade med viner från flera olika länder. Stor bra importör med ofta bra producenter, finns stolpskott därmed som hos de flesta men man lär sig undvika dem. Mer info från importören om vinet hittar man här

Inga kommentarer: