söndag 19 september 2010

Munskänkarna - Druvkurs - Lektion ett - Alla sex huvuddruvorna

Så var kursen igång, och idag blev det inte mycket teori alls, utan mer lära känna varandra samt prova ett vin vardera från alla de druvor som vi kommer gå igenom.


Ovan ser vi från vänster till höger ganska druvtypiska viner på druvorna:
Sauvignon Blanc, Chardonnay och Riesling

Sauvignon Blanc, 2009 Sancerre Les Baronnes, Frankrike, nr 32253 och kostar 156 kr
Näsan bjöds på nässlor, krusbärd, fläder, svartvinbärsblad och mineraler, riktigt druvtypisk, bra och hög kvalitet inget ”kattpink” utan ren, fräsch och mycket klassisk Sauvignon Blanc.
I munnen blev det ännu bättre med en frisk, fräsch stramhet, mycket syra, bra balans, lätt rökig och åter dessa finstämda mineraler. Torr med fin citruston, barndomens ”nickelgodis” kom tillbaka. Kvällens favorit hos Peter.

Chardonnay, 2007 Thomas Hyland, Australien, nr 6023 och kostar 109 kr
I nosen fick man upp en härlig krämighet, nötter, smörig och nougat, mycket chardonnayig. Rostade fat, vanilj, en svag ton av kaffe, lite smörkola, fudge. Bra balans och harmoni.
I munnen blev det tyvärr tristare, inte kul, detta brukar vara ett av våra favoritviner, men denna årgång alt. Flaskvariation var inte riktigt i vår smak. Något sträv, lång eftersmak, smörigt, med kola och nougat. Aningen citrus, bra och hög syra. Dock för ekfatad så den var inte riktigt i samma fina balans och harmoni som den var i näsan.

Riesling, 2008 Grand Cru Schoenenbourg, Alsace, Frankrike, nr 2175 och kostar 149 kr
Mums, näsan fick en charmoffensiv av härlig mineral, citrus och aningen petroleum.
Gott, i munnen är det välbalanserat, mycket torrt, stramt och en frisk och hög syra, mycket bra eftersmak. Finstämda gröna äpplen, fruktig, syrlig och härlig ton av citrus, oerhört bra balans och harmoni.

Och så var det rött så att vi skulle ha provat på alla de druvor som ingår i kursen


Från vänster till höger: Pinot Noir, Syrah och så Cabernet Sauvignon

Pinot Noir, 2007, Pommard, Albert Bichot, Bourgogne, Frankrike, nr 2240 och kostar 249 kr
I näsan blev det bärigt, fullt av hallon, kryddor, drag av te och multna löv. Peter hittar mjuka fat, ljusröda frukter och bär, tallbarr och åter en svag ton av kaffe. Inte helt angenämt faktiskt.
Inte heller i munnen var det hellyckat, det var strävt, fatigt, syrliga bär, mjuka tanniner och lite kryddor. Bichot brukar vara en favorit hos oss, men det kan vara lite för ungt, oluftat eller så är vi mer inne på hans vita viner som brukar vara helt fantastiska

Syrah, 2008, Les Launes Crozes-Hermitage, Delas, Rhone, Frankrike, nr 2800 och kostar 139 kr
Nosen bjussas på mjuka bär, härlig frukt, lite peppar, aningen kryddig något eldig, härlig underbar doft. Och i munnen är det inte sämre, tvärtom, frukt, kryddor och en behaglig strävhet. Ett härligt underbart fylligt vin som lovar mycket och håller ännu mer. Kvällens favorit hos Annica.

Cabernet Sauvignon, 2007, 1865 Cab Sauvignon, San Pedro, Maipo Valley/Chile, nr 16672 o kostar 119 kr
Näsan får sin härliga beskärda del av salmiak, stall, svarta vinbär – cassis likör och mörk choklad liksom mörka bär. I munnen blev det lika bra, mustig, krallig och stallig. Syrlig, bra balans och finstämd ton av faten, lång fin eftersmak som lovar mer och mer.

Inga kommentarer: