lördag 14 augusti 2010

Riesling Zöbinger Heiligstein Alte Reben 2001 Bründlmayer


Trevligt med lite mogen riesling, en druva som kan vara så underbar när man dricker den riktigt ung och så med lite bättre viner är så klockren när den fått lite ålder.

Färgen, är helt gyllengul, ren och klar, skimrar i åldrande guld.

I nosen får man lite feta toner men med en bra citruston som gör att det blir bra balans. Aromatisk med fin fruktighet, honungssöt, torkad frukt, persikor, söt och lite tjock, nästan lite oljig. En fin kryddighet som ändå är i bra balans.

I munnen finns de här härliga torra underbara mineraltonerna som kan komma fram när det är en riktigt bra riesling från en toppenproducent, lång, kraftig och bra eftersmak. Känner även lite fetma men i bra balans av citrus. Ett underbart vin som väl står sig på egna ben, skulle dock tro att den skulle passa perfekt även till mat. Strukturerad kropp, ganska kraftig aromatisk smak, hög syra som balanserar den söta doften, ungdomlig, fräsch och pigg, trots 14 procent och 9 år, alkoholen är väl integrerad, vinet är stramt mineraligt med drag av persikor och lime. Kanske något tunn frukt i förhållande till syran och mineralerna. Eftersmaken ligger kvar en 30-40 sekunder, och är mycket bra och domineras av syran och citrus.

Vår flaska är inköpt på Viking Line och finns tyvärr inte att få tag i denna årgång, dock finns det i årgång 2008 på bolis i det tillfälliga sortimentet, årgång 2008 kom i januari 2010, och enligt hemsidan finns det lite flaskor kvar, importör är Vingruppen i Norden AB

Inga kommentarer: