söndag 8 augusti 2010

Puligny-Montrachet 1er Cru "Les Referts" 2006


Vi bestämde oss för en vit fyllig Bourgogne och till det vill vi ha fisk med potatis och hollandaise, sedan kommer A att ha smörstekta kantereller, så vad annat än en Jadot jodå så blir det.

Ligger numera endast i restaurangsortimentet så förmodligen hakade vi på när det blev ett specialsläpp någon gång under förra året. Dock årgång 2007 finns på El bolago för 529 riksdaler.

Gyllengul i färgen, ren och klar, inga slöjor eller andra felaktigheter.

Näsan får sig en dos av vanilj, fat, tropisk frukt och P hittar lite pepparmint nu när den varit i glas nästan en timme, han hittade även lite engelsk apelsinmarmelad, medan A närmade sig lemoncurd, kan vara mandel och vanilj som spökar till det söta där. Doften är mycket koncentrerad och bjussar på mer än vad munnen får iaf för tillfället.

I munnen händer förvånansvärt lite, kan bero på att den är på tok för ung och dessutom något för kall, den behöver lufta upp sig och kommer troligen passa perfekt till mat. Det är ju så med vissa viner att de kommer bara till sin rätt när man får det tillsammans med mat, ett lysande exempel på det var Brocards Chablis som vi provade på Cinderella (usch, fy, urk) och sedan provade till vår förrätt som var lax med lite olika tillbehör och då minsann så sjöng vinet upp sig.

Nu till denna Jadot....

Nu med lite temperatur och luft så bjussas munnen på en hel del godsaker: vanilj, smörkola, fudge och så tropisk frukt, kanske persika?? Vi hittar en hel del mineral och självklart fatig, den är ju lagrad drygt ett år på ekfat (kanske något för länge?) Vi kan dock har tagit den något för tidigt, då den inte riktigt är i balans och harmoni än, men till mat kommer det säkerligen jämna ut sig.

Hursom det är riktigt gott vin, från en megaproducent med viner i flera segment, vi brukar köpa deras bas bourgogne som iaf det vita är ofta riktigt bra, det röda är dock för tillfället inne i en svacka.
Importör är Vinunic, en av bjässarna på svenska marknaden, med allt från billigaste billiga upp till de riktigt stora drakarna.
Inga kommentarer: