torsdag 15 juli 2010

Veckans Vintips - Storproducenten förnekar sig inte

Hej Vinvänner

Fontanafredda är en av de stora i Piemonte, stora i både volym och på senare år även i kvalitet inte så vanligt att man lyckas i båda grenarna. För fyra år sedan besökte vi anläggningen utanför Serralunga di Alba, just samma år som VinterOS i Turin hade pågått några månader innan och Fontanafredda var en av de producenter som tillverkat speciellt OS vin, vanligen är sådant blask och blaha, men detta var undantag, det mousserande var friskt, syrarikt och fruktigt, Barolon var maffig, komplext och ett underbart matvin efter några timmar i karaffen.

Under vårt besök fick vi prova massor av olika viner från Fontanafredda, de har enormt mycket mer i sitt utbud än vad som presenteras i gröna butiken runt hörnet. De är naturligtvis kända för sina fina Barolisar i olika prestigelägen, men gör även viner på Dolcetto, Barbera, Arneis och Muscat.

Sedan länge har det på bolis funnits deras härliga Dolcetto, som tyvärr nu försvunnit från det svenska sortimentet, bolis skyller på vikande försäljning och det är väl inte mycket att göra om man inte väljer att privatimportera såklart.

Nedan vin finns dock i ordinarie sortimentet och har varit en av våra favoriter sedan vi provade det första gången, i sina bästa årgångar väl att motsvara mot en "äkta" Barolo, ingen tillfällighet att vinet går under ryktet: MiniBarolo.

Ny årgång kom för en tid sedan och nu är det en bra sådan, så håll till godo, här kommer Langhe Nebbiolo av årgång 2008. Bilden som kommer från importören visar dock årgång 2007, men det är 2008 som finns ute nu i sortimentet.


Ordinarie sortiment: RÖDA VINER, Kryddiga & Mustiga

Langhe Nebbiolo Fontanafredda (nr 22300)

Kostar: 99 kronor
Distrikt Langhe, Piemonte, Italien
Alkoholhalt 13,5 %
Röd färg.
Näsan och munnen erbjuds en härlig arom av: kryddor, vanilj, med inslag av körsbär, korint, lavendel och örter (vi kan även känna både aning av choklad och läder).
Användning Serveras vid 16-18° till robusta rätter av nöt- eller viltkött.

Hållbarhet Vinner inte på lagring. (Är ju en sanning med modifikation, det vinner faktiskt på 1-2 år i sval omgivning, ska man ta det nu, rekommenderar jag iaf att man luftar det någon timme.)
Druvsorter/råvaror Nebbiolo.
Provad årgång 2008
Provningsdatum 2010-05-06
Producent Fontanafredda
Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter

Importör är som sagt Enjoy Wine

Inga kommentarer: