tisdag 1 juni 2010

Veckans Vintips - Malbec i fransk tappning

Hej vinvänner

Ett mustigt o kryddigt rödvin från Cahors, i utkanten av distriktet Bordeaux, kanske inte något lätt o vänligt sipparvin, men skulle troligen passa utmärkt till grillmaten.

Vi testade det dock till lite lättare småplock som chark och ost, fungerade men var kanske inte optimalt, dock är vinet så pass bra att vi kommer köpa det igen och ha det till någon lammfilé med grillad potatis och vitlökssmör kanske som tillbehör.

Reserve du Vieux Noir Malbec 2008 (nr 2212)
Kostar: 80 kr och ligger i ordinarie sortimenet
Land Frankrike
Distrikt Cahors
Alkoholhalt 13,5 %

Tät, mörk, blålila färg.
Nyanserad, örtig doft med inslag av plommon, peppar, viol och sötlakrits.
Välbalanserat och örtigt vin med inslag av blåbär, plommon, viol, lakrits och gräs.
Serveras vid cirka 18°C till mustiga rätter av lamm- eller nötkött, gärna grytor och stekar.

Hållbarhet Vinner inte på lagring.
Druvsorter/råvaror Malbec.
Provad årgång 2008
Provningsdatum 2010-02-02
Producent Abrard et Fils
Sockerhalt Mindre än 5,0 gram/liter
Jordart/jordmån Grus och kalkhaltig lera.
Odlingsområde Cahors ligger längs floden Lot i sydvästra Frankrike.
Skörd Maskinell, i september.
Producentbeskrivning Abrard är en negociant, vilket innebär att alla druvor köps från kontrakterade odlare. Vinmakare är Frédéric Thiollet, Vincent Bache-Gabrielsen och Florent Girou.
Vinifiering Jäsning på ståltankar.
Övrigt Côt noir är det lokala namnet på malbec. Lagen stipulerar att ett vin från Cahors måste vara gjort på minst 70 procent côt noir. Distriktet fick appellationsstatus 1971 och omfattar cirka 4 200 hektar.

Inga kommentarer: