torsdag 10 juni 2010

Veckans Vintips - Gott, rött och Italienskt, det blir inte bättre

Hej vinvänner

Så vänder vi nosen tillbaka mot Italien, och till en druva som sägs vara grekisk från början och fanns omkring 600 fKr, så det är inga nymodigheter man får i sig om man testar veckans vintips. Mer om Aglianico och dess stamfader Hellenic, finns att läsa här hos Wikipedia

Nu till vinet, detta var en nykomling nu under våren och finns så länge det finns, vi köpte hem det mest av nyfikenhet, vi har druckit urgoda (och urdyra) viner på Aglianico, kunde druvan även ge bra viner i lite mer plånboksvänlig stil?

Tänka sig, allt gott behöver inte kosta skjortan. Här är ett välbalanserat, kryddigt och mustigt vin, som är i så bra harmoni att det inte blir tungt, passar säkert jättebra till en grillad lammfärsbiff med en kryddig färskpotatissallad och något trevligt kryddsmör, vi vår gamla vana hade lite charkuterier och en osttallrik och det funkade helt perfekt det med.

RÖDA VINER, Kryddiga & Mustiga

Aglianico 2008 (nr 99253)
Kostar: 79 kr
Land Italien
Distrikt Apulien
Alkoholhalt 13,0 %

Mörk, rödblå färg.
Har en nyanserad, kryddig, fruktig doft med inslag av fat, mörka körsbär, viol, choklad, lakritsrot och eneträ.
Och när man provar det är det kryddigt, nyanserat, något stramt vin(håller inte med) med inslag av fat, mörka körsbär, viol, choklad, lakritsrot och eneträ.
Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

Enligt importören kan man lagra detta i 3-5 år, och ja jo det kanske man kan, men jag tror inte det vinner på det, och nej den förlorar säkert inget på det heller. Men köp hem det, häll upp på en karaff och lufta någon timme innan ni dricker det så är kanonbra redan idag.

Smaklig spis

Inga kommentarer: