måndag 10 maj 2010

Veckans Vintips - Torres har många strängar på sin lyra

Hej

Torres är en av Spaniens mest kända vinmakare, utgår ifrån Vilafranca del Penedès, strax söder om Barcelona. Men är även verksam i såväl Rioja som Priorat i Spanien, barnen hans finns bl a i Kalifornien (gör en helt underbar Chardonnay) och i Chile.

Vi har provat oss igenom massor av olika Torres viner, men aldrig innan förra mässan har vi provat hans alkoholfria vita Natureo, innan hade vi som de flesta lite förutfattade meningar om alkoholfritt, men så fick vi in detta i munnen och insåg att bara för att det är utan alkohol så behöver det inte vara söt och meningslöst som så många andra av systemets alkoholfria viner är.

Kommer kanske inte vara på vårt bord som husvin i sommar, men är väl värt att prova.

Natureo 2009
Kostar: 49 kronor
Artikelnr: 1912
Alkoholhalt: 0,5%
Ursprung: Katalonien (ingen appellation), Spanien.

Druvor: 100% Moscatel

Vinifiering: Druvorna skördas från början av september. Musten jäses i ståltankar vid låg temperatur, 14-16 grader. Direkt efter alkoholjäsning, avlägsnas alkoholen på teknisk väg (spinnande koner) och det nästan alkoholfria vinet buteljeras direkt.

Alkoholhalt: 0.5%

Karaktär: Blekt halmgul färg. Doften är medelstor, ren och mycket karaktäristiskt muskatfruktig i druvig stil med inslag av blommor och päron. Smaken är relativt lätt, fruktig och nästan torr med en mjuk syra och lite kryddig blommighet och en rätt kort men god och fruktig eftersmak.

Servering: Det här är ett lågalkoholalternativ till vita, fruktiga viner, och det kan användas till de flesta lättare rätter av fisk och skaldjur, samt sallader och ljusa kycklingrätter. Det är också bra till lite kryddhet mat och de olika sydostasiatiska köken.

Inga kommentarer: